Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Podmaňují si Evropané NHL? Letos jich tam hrálo nejvíce za poslední roky

Sport

  19:15
Curych - V uplynulé sezoně NHL nastoupilo nejvíce evropských hokejistů za posledních patnáct let. Mezinárodní federace IIHF ve své analýze uvedla, že z 999 hráčů, kteří se v uplynulém ročníku objevili alespoň v jednom utkání elitní zámořské soutěže, bylo 278 Evropanů. Češi se na tomto počtu podíleli rovnými čtyřmi desítkami.

Saint-Louis Blues pózují po vítězství nad Boston Bruins. foto: ČTK

Hráči ze starého kontinentu představovali v celkovém počtu hokejistů v lize 27,8 procenta. Je to nejvyšší číslo od sezony 2003/2004, kdy tehdejších 300 Evropanů tvořilo 29,2 procenta osazenstva NHL.

Desátým rokem po sobě vedli evropský kontingent Švédové, tentokrát s 97 hokejisty. Druhé místo patřilo Finsku, které reprezentovalo rekordních 49 hráčů, což je o sedm víc než dosavadní maximum. Tento rekordní počet přišel paradoxně v sezoně, na jejímž konci Suomi získali titul mistrů světa s pouhými dvěma hráči z NHL v sestavě.

Ryan O'Reilly (vpravo) předává pohár Vladimiru Tarasenkovi (vlevo)
David Pastrňák slaví se spoluhráčem Tuukkou Raskem výhru nad St. Louis.

Třetí nejpočetněji zastoupenou zemí bylo Česko s 40 hráči, což bylo o tři víc než v předchozí sezoně a nejvíc od ročníku 2012/13 (44). Těsně čtvrté bylo se 39 hokejisty Rusko.

Velký propad zaznamenali Slováci, kterých bylo jen jedenáct. Je to nejméně od sezony 1996/97, kdy hostitelé letošního mistrovství světa byli v NHL v osmi. Počtvrté za sebou se před Slovensko dostalo Švýcarsko, nyní se třinácti hráči.

Vedle dominantních Kanaďanů (435) a Američanů (286) měly v minulé sezoně své zástupce v lize Německo (8), Dánsko (7), Rakousko, Francie a Lotyšsko (po 3), Norsko (2) a po jednom hráči Slovinsko, Ukrajina, Nizozemsko a Austrálie.

Evropané se v uplynulém období výrazně podíleli také na počtu nováčků v NHL. Z debutujících 134 hráčů v nejlepší lize světa bylo 41 z Evropy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!