Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ručinský o Jágrově účasti na Poháru: ‚Zajdeme na večeři a pokecáme o tom‘

Sport

  16:00
PRAHA - Když loni v červenci hokejový útočník Martin Ručinský oficiálně oznámil konec aktivní kariéry, plánoval, že si chce od hokeje odpočinout a věnovat se cestování. Dlouho však mimo hokejové dění nezůstal. Nový trenér reprezentace Josef Jandač jej oslovil s nabídkou, zda se nechce stát generálním manažerem národního týmu pro Světový pohár v Torontu, a jeden z členů zlaté generace se rozhodl ji přijmout.

Martin Ručinský a Jaromír Jágr ještě spolu v reprezentačním dresu. foto: Petr Lemberk, MAFRA

„Chtěl jsem si od hokeje odpočinout a představoval jsem si, že budu trošku cestovat. Že si ten hokejový důchod užiju. Teď to trochu odložím. Nastala tahle situace a člověk zvažuje pro a proti. A vyšlo mi, že je to národní tým. Je to velká výzva a čest zastávat tuto funkci. Přijal jsem ji a udělám vše pro to, abych odvedl co nejlepší práci,“ řekl Ručinský novinářům po dnešním oficiálním uvedení do funkce.

Budoucí generální manažer reprezentace Martin Ručinský se zúčastnil 4. února v...
Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král se zúčastnil 4. února v Praze...

Odchovanec litvínovského hokeje se s Jandačem již dohodl, co se od něj očekává. „Musím mužstvo zaštítit a zajistit jeho funkčnost. Aby trenéři, hráči i realizační tým měl klid na svoji práci. Budu se ale i podílet na sestavě na Světový pohár s trenérem a asistenty. Hlavní můj úkol ale bude komunikovat s hráči, být s nimi v kontaktu,“ uvedl Ručinský, který se zatím domluvil na spolupráci s hokejovým svazem jen na zářijový Světový pohár.

Ručinský nechtěl delší smlouvu

Zda bude funkci pokračovat i poté, se uvidí až po turnaji. „Původně jsem dostal nabídku na další dobu, ale to se mi moc nechtělo. Je to nová věc a nevím, jak se v tom budu orientovat. Dohodli jsme se, že začnu Světovým pohárem a potom se uvidí,“ řekl olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa.

Když bude vše dobré, nebrání se pokračovat i na dalších akcích. „Pak by ale záleželo i na druhé straně, na svazu a reprezentaci. Kdyby byl zájem oboustranný, tak nemám problém pokračovat dále,“ řekl čtyřiačtyřicetiletý bývalý hráč.

Ručinský bude úzce spolupracovat s Milanem Hniličkou, který bude jeho asistentem. Jeho někdejší spoluhráč působí u reprezentačních týmů několik let a naposledy byl generálním manažerem dvacítky.

„Jsem strašně rád, že to tak je. Známe se od dorosteneckých let a je to člověk, který ví, co to obnáší. Já asi hlavně administrativní věci ze začátku zvládat nebudu a on mi bude po ruce,“ uvedl Ručinský.

Chce si sednout i s Jágrem

Jeho velkou výhodou by mělo být, že lze předpokládat, že hráči z NHL budou chtít na SP startovat. Hlavně v zámoří je to totiž hodně prestižní akce. „Myslím si, že pro každého hráče by měla být čest hrát za národní mužstvo. Pokud se někdo omluví, tak na to má samozřejmě právo. V tom nevidím problém, a pokud se někdo omluví, tak oslovíme jiného hráče. Chtěl bych ale, aby pro hráče, kteří přijedou, to byla čest a pocta,“ podotkl Ručinský.

Stejně jako současný realizační tým a řadu trenérů a manažerů v minulosti čeká i Ručinského jednání s hvězdným útočníkem Jaromírem Jágrem. Ten sice již oznámil, že neplánuje dále reprezentovat, Jandač však o jeho služby stojí.

„S Jardou jsem v kontaktu už hodně dlouho, známe se. Vím, že po mistrovství v Praze oznámil, že končí, ale z mého pohledu, ať je mu kolik je mu a věk je jen číslo, on má národnímu mužstvu pořád co dát,“ uvedl Ručinský.

Jágr si místo v sestavě zaslouží výkony

Poukázal na fakt, že Jágr na všech akcích reprezentace patřil mezi nejlepší. „Bude záležet jen na něm, zda bude mít chuť pokračovat. Já s ním budu mluvit a uvidíme, jak se cítí,“ řekl Ručinský, který se v nejbližší době chystá do zámoří.

Ručinský si dobře uvědomuje, že přestoupil na druhou stranu mezi funkcionáře. „Kluky ale všechny znám, mám k nim blízko, takže úplně mimo dění nebudu. Ale je jasné, že oni jsou hráči a já jsem na druhé straně řeky. Tak to prostě je,“ dodal Ručinský.

„Téma Jágr bych nechal na jindy. Je to o tom, že v první fázi nominace určitě nebude. Necháme mu čas a prostor,“ řekl k tomuto tématu nový reprezentační trenér Josef Jandač.

„Budeme s ním mluvit jako s každým jiným a pak se uvidí, jestli tam bude nebo nebude. Víme, že to bude žhavé téma. Ale my to s ním budeme řešit osobně a na to chceme mít nějaký čas,“ doplnil současný asistent trenéra Vladimíra Vůjtka, který od příští sezony povýší do role hlavního kouče.

Jágr návrat několikrát nepřímo odmítl

Jágr ale loni v polovině října v rozhovoru pro kanadskou televizní stanici TSN uvedl, že šance na jeho účast na Světovém poháru je nulová. „V žádném případě, ani kdybych dal v sezoně osmdesát gólů,“ řekl tehdy Jágr. Sice už dříve změnil svá rozhodnutí o konci v národním týmu, ale současný konec považoval na prahu této sezony NHL za definitivní.

„Myslel jsem si, že jsem stoprocentně rozhodnutý po minulém mistrovství světa. Během roku ale došlo k určitým situacím, kdy jsem byl určitými lidmi nahlodaný, a začal jsem o tom přemýšlet. Kdybych byl ve formě, že bych šel ještě hrát, protože je to v Praze. Ale stoprocentně jsem věděl, že Praha je poslední,“ uvedl Jágr po loňském šampionátu, kde český tým obsadil čtvrté místo.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!