Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slováci nezvládli zápas s Kazachstánem a padli po nájezdech. Lotyši vyhráli

Slovenský brankář Samuel Hlavaj zasahuje před útočníkem Kazachstánu Romanem Starčenkem. foto: AP

Hokejisté Lotyšska před domácí kulisou navázali na mistrovství světa v Rize na předchozí dvě vítězství, třetí výhru v řadě si připsali proti Slovinsku, které porazili těsně 3:2. Naopak Slováci překvapivě ztratili, když proti Kazachstánu nejdříve dotahovali dvougólové manko a následně selhali v samostatných nájezdech a prohráli 3:4.
  22:20aktualizováno  22:27

Kazachstán - Slovensko 4:3 po nájezdech

Hokejisté Kazachstánu porazili na mistrovství světa poprvé v historii Slovensko. V Rize zvítězili 4:3 po samostatných nájezdech a po druhé výhře se přiblížili záchraně mezi elitou, zároveň se udrželi ve hře o postup do čtvrtfinále. Slováci si naopak po čtvrtém nezdaru zkomplikovali boj o účast v play off, s pěti body jsou v tabulce skupiny B pátí. Sedmý Kazachstán má čtyři body.

O výhře Kazachstánu rozhodl v nájezdech Jevgenij Rymarev, který se střelecky prosadil i v zápase. Gól a dvě asistence si připsal kapitán Roman Starčenko. V dresu Slovenska nasbíral tři asistence kapitán Marek Hrivík.

Závar před slovenskou brankou, kterou střeží Samuel Hlavaj.

Úvod utkání moc atraktivní hokej nenabídl, do dvou slibných šancí se dostali hráči Kazachstánu, brankáře Hlavaje ale nepřekonali. Slováci čekali na svou šanci a v 15. minutě se dočkali. Gólman Šutov neviděl střelu obránce Kocha od modré čáry a poprvé inkasoval.

Do druhé části vstoupili Slováci velkým náporem, za minutu prověřili Šutova hned pětkrát, ale neskórovali a naopak sami v čase 21:03 kapitulovali podruhé. Po rychlém protiútoku se prosadil kapitán Starčenko.

A ze strany Kazachů to nebylo vše. Sice nevyužili přesilovou hru při vyloučení Tamášiho, ale v pokračujícím tlaku prostřelil Hlavaje obránce Orechov. Kritickou slovenskou čtyřminutovku zakončil gól Rymareva v početní výhodě.

Slováci se po chvilce oklepali a mohli snížit v přesilovkách, fauly Muchametova a Beketajeva však potrestat nedokázali. Neujala se ani Regendova nebezpečná střela ve 39. minutě.

Slovenský útočník Richard Pánik prověřuje brankáře Kazachstánu Andreje Šutova.

Další neúspěšnou početní výhodu Slovensko odehrálo ve třetí třetině, Šutov při Danijarově trestu předvedl několik výborných zákroků. Ve 49. minutě se ale podařilo po rychlém protiútoku a úspěšném zakončení Pánika snížit. V 53. minutě mohl uklidnit Kazachy Starčenko, Hlavaj si ale s jeho pokusem po přečíslení dva na jednoho poradil.

Slováci se tlačili za vyrovnáním a v 57. minutě uspěli, když se přesnou střelou přes obránce prezentoval Regenda. Zápas dospěl do prodloužení, ve kterém měly oba týmy velké šance. Dvakrát mohl rozhodnout Rymarev a na slovenské straně Tamáši. Vítěze ale určily až samostatné nájezdy.

Nájezdy zcela ovládli Kazaši. Hlavaje postupně překonali Savickij, Rymarev, Muratov a Michajlis. Šutova, který si v utkání připsal 48 úspěšných zákroků, pokořil jen Hudáček.

MS 2023
Skupina B 19. 5. 2023 19:20
Kazachstán Kazachstán : Slovensko Slovensko 4:3N (0:1, 3:0, 0:2 - 0:0)s.n.4:1
Góly:
21:03 Starčenko (Rymarev, Danijar)
24:50 Orechov (Michajlis, Starčenko)
25:22 Rymarev (Michajlis, Starčenko)
Rymarev
Góly:
14:58 P. Koch (Hrivík)
48:33 Pánik (Hrivík, P. Koch)
56:58 Regenda (Hrivík, Ivan)
Sestavy:
Šutov (Bojarkin) – Danijar, Beketajev (A), Polochov, Orechov, Butěnko, Dichanbek, Koroljov, Gajtamirov – Starčenko (C), Šestakov, Rymarev – Michajlis (A), Savickij, Grenc – Omirbekov, Muchametov, Muratov – Kajyržan, Rachmanov, Mangisbajev.
Sestavy:
Hlavaj (Škorvánek) – Nemec, P. Koch, Kňažko, Ivan, Jánošík, Rosandić (A), Gajdoš – Hrivík (C), Pánik, Hudáček – Kudrna, Kelemen, Sukeľ (A) – Lantoši, Tamáši, Regenda – Okuliar, Lunter, Čacho – Chromiak.

Rozhodčí: Bloski (Kanada), Huerlimann (Švýcarsko) – Davis (USA), Wyonzek (Kanada)

Počet diváků: 3670

Přejít na on-line reportáž

Lotyšsko - Slovinsko 3:2

Hokejisté Lotyšska porazili na mistrovství světa v Rize Slovinsko 3:2, v pátém utkání si připsali třetí výhru a drží čtvrté místo v tabulce skupiny B. Poslední Slovinci stále čekají na premiérový bodový zisk.

„Byl to hodně rychlý zápas, možná v určitém smyslu nečekaný. Slovinci ale mají dobrý tým. Nebylo to jednoduché, jsem rád, že jsme vyhráli,“ řekl lotyšský obránce Karlis Čukste webu Mezinárodní hokejové federace. „Drželi jsme se svého herního plánu a věděli jsme, že sebemenší chyba či ztráta může skončit gólem, který mohl rozhodnout,“ podotkl bek extraligového Třince.

Roberts Mamčics z Lotyšska a Žiga Jeglič ze Slovinska v souboji během zápasu mistrovství světa.

Domácí začali aktivně, překonat brankáře Krošelje se jim ale dlouho nedařilo. Slovinci si v první části vypracovali jen dvě nebezpečné akce, Pance ale brejk v oslabení zakončil slabou bekhendovou střelou a Verličův pokus gólman Šilovs vyrazil. I díky tomu se mohli Lotyši dostat ve 12. minutě do vedení, když branku pro Rihardse Bukartse připravil krásnou přihrávkou Džerinš.

Ve druhé třetině Slovinci nevyužili dvě početní výhody, které se dvě sekundy překrývaly. Vyrovnat se jim podařilo ve 28. minutě, kdy se dva lotyšští hráči srazili na útočné modré čáře a následné přečíslení dva na jednoho ukázkově zakončil Kuralt.

Lotyšský útočník Andris Džerinš a slovinský obránce Žiga Pavlin se přetlačují před brankou Gašpera Krošelje.

Lotyšsko se ale v početní výhodě dostalo zpět do vedení. Bývalého brankáře Mladé Boleslavi překvapil střelou nad lapačku kapitán Daugavinš. Následně pomohla Krošeljovi po Jaksově střele horní tyčka. Domácí reprezentace se dočkala i třetí branky, když se bezprostředně po buly prosadil Roberts Bukarts. Slovinci ale dokázali ještě ve druhé třetině utkání zdramatizovat, 13 sekund před odchodem do kabin snížil pohotovou tečí Verlič.

Ve 42. minutě Krošelje překonal další krajánek z české extraligy v lotyšské sestavě Balinskis, ale rozhodčí po kontrole u videa jeho gól neuznali kvůli nedovolenému kontaktu Keninše se slovinským brankářem. Domácí tým to nakonec mrzet nemuselo, těsnou výhru udržel až do konce utkání.

MS 2023
Skupina B 19. 5. 2023 15:20
Lotyšsko Lotyšsko : Slovinsko Slovinsko 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)
Góly:
11:14 Ri. Bukarts (Džerinš, Dzierkals)
31:20 Daugavinš (Balinskis)
37:39 Ro. Bukarts (Džerinš)
Góly:
27:55 Kuralt (Tičar, Magovać)
39:48 Verlič (Urbas)
Sestavy:
Šilovs (Gudlevskis) – Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols (A), Balcers – Dzierkals, Ro. Bukarts (A), Batna – Andersons, Ločmelis, Keninš – Krastenbergs, Ri. Bukarts, Džerinš – Indrašis.
Sestavy:
Krošelj (Gračnar) – Gregorc, Pavlin (A), Magovać, Crnovič, Podlipnik, Mašič, Štebih – Jeglič, Urbas (C), Verlič – Tičar (A), Sabolič, Kuralt – Simšič, Ograjenšek, Drozg – Pance, Maver, Čimžar – Tomaževič.

Rozhodčí: Schrader, Štolc – Cattaneo, Hynek

Počet diváků: 9 180

Přejít na on-line reportáž

Skupina B

Tým Z V VP PP P S B
1. Švýcarsko 4 4 0 0 0 19:2 12
2. Kanada 4 3 1 0 0 18:4 11
3. Česko 4 3 0 1 0 17:9 10
4. Lotyšsko 5 2 1 0 2 10:14 8
5. Slovensko 5 1 0 2 2 10:14 5
6. Norsko 4 1 0 1 2 5:9 4
7. Kazachstán 5 0 2 0 3 10:21 4
8. Slovinsko 5 0 0 0 5 6:22 0
Autoři: ,

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...