Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slováci drtivě prohráli, od Američanů dostali šest branek. Do semifinále jdou i Němci

Conor Garland střílí gól do slovenské branky. foto: Reuters

Aktualizováno
Riga/Praha - Hokejisté Spojených států amerických postoupili do semifinále mistrovství světa v Rize. Na úvod vyřazovacích bojů porazili Slovensko 6:1. Dalšího soupeře určí svěřencům kouče Jacka Capuana až výsledky zbývajících čtvrtfinálových utkání, která začnou v 19:15 SELČ. Do semifinálového duelu se probojovali i Němci, kteří porazili Švýcarsko 3:2 po samostatných nájezdech.
  17:32aktualizováno  18:06

Američané vykročili za jistotou účasti v zápasech o medaile hned během úvodní třetiny, kterou vyhráli 3:0. Všechny tři góly vstřelili mezi 14. a 20. minutou. Dvakrát se prosadili mezi střelce útočníci Colin Blackwell a Conor Garland. Po dvou nahrávkách posbírali obránce Christian Wolanin a útočníci Kevin Labanc, Eric Robinson a Trevor Moore.

VIDEO: Zkrat od amerického hrdiny. Střelec Boyle za zákeřný faul proti Slovákům trest nedostal

Slováci, kteří hráli play off teprve podruhé od stříbra z MS 2012 v Helsinkách a Stockholmu, se prosadili až po polovině zápasu, kdy snížil na 1:3 Peter Cehlárik, jenž byl s 10 body (4+6) ze sedmi odehraných duelů nejproduktivnějším hráčem základních skupin. Stejně jako v roce 2013 však bylo nakonec čtvrtfinále jejich konečnou.

Zámořský favorit vlétl do zápasu ve velkém stylu. Hned v úvodních sekundách přišla rychlá akce, na jejímž konci byl Labanc, při zakončení do odkryté branky však trefil jen zvenčí levou tyčku za zády gólmana Húsky. Už na konci třetí minuty měl výběr USA k dispozici 106 sekund přesilovky pět na tři, ale soupeř se dokázal ubránit. V těžkých chvílích vytáhl fantastický zákrok Húska, když proti němu zakončoval zblízka osamocený Moore.

Ve 14. minutě ale našlápl kapitán Boyle a z kruhu pro vhazování otevřel skóre dokonale přesnou ranou na vzdálenější tyčku, od níž se puk odrazil do sítě. V 16. minutě předvedli Američané parádní kontr, kdy Robinson vyvezl kotouč, Labanc jeho přihrávku přesměroval na Blackwella a ten nedal z prostoru mezi kruhy Húskovi šanci. Petersen pak vychytal Kelemena a půl minuty před přestávkou přidal třetí gól Američanů Garland.

S více než slibným náskokem v zádech pak američtí hokejisté výrazně ubrali ze svých ofenzivních manévrů a spíše čekali, kdy jim Slováci nabídnou prostor při snaze o zvrat. Roman a Moore stavem nepohnuli, ve 33. minutě však Cehlárik překvapil Petersena pokusem na bližší tyčku a snížil. Jenže místo kontaktního gólu po Rosandičově šanci přišla parádní kombinace Američanů, na jejímž konci byl Blackwell a dal svůj druhý dnešní gól.

Ve třetím dějství už zámořský tým nedopustil ani náznak jakékoliv komplikace. Bezpečně si pohlídal vedení, rozdíl ve skóre naopak ještě navýšili Chmelevski a Garland, pro něhož šlo rovněž o druhý zásah v utkání.

Američané tak mohli po sedmé výhře za sebou v lotyšské metropoli oslavit po třech letech postup mezi nejlepší kvarteto šampionátu. V roce 2018 dosáhli v Dánsku na bronz, když v utkání o třetí místo přehráli Kanadu.

Čtvrtfinále:

USA - Slovensko 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. B. Boyle, 16. Blackwell (Labanc, Robinson), 20. Garland (T. Moore, Z. Jones), 37. Blackwell (Robinson, Labanc), 46. Chmelevski (Wolanin), 59. Garland (Wolanin, T. Moore) - 33. Cehlárik (Lantoši). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Tscherrig - Obwegeser (oba Švýc.), Merten (Něm.). Vyloučení: 3:3. Bez využití.

Švýcarsko - Německo 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Untersander (Alatalo, Kurashev), 34. Herzog (Scherwey, Bertschy) – 38. Kühnhackl (Rieder, Nowak), 60. Gawanke (Kahun, Noebels), rozhodující sam. nájezd Noebels. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Romansko – Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 0:2, navíc Plachta (Něm.) 10 min. Bez využití. Bez diváků.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...