Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Stanleyův pohár zavítá podesáté do Česka

Sport

  17:43
PRAHA - Už podesáté zavítá ve středu do Česka slavný Stanleyův pohár. S hokejisty Bostonu jej získali před měsícem obránce Tomáš Kaberle s útočníkem Davidem Krejčím.

David Krejčí se raduje se Stanley Cupem foto: ČTK

Trofej se tak s šampiony NHL vydá z ruzyňského letiště nejdříve k oslavám na Kladensko, které má v režii nová akvizice Caroliny Kaberle. Připojí se k němu i Krejčí a ve čtvrtek se oba šampioni přesunou do Šternberku, odkud pochází zase nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec letošního play off NHL.

Slavnou trofej přivezou její strážci ze zámoří s přestupem ve Frankfurtu nad Mohanem ve středu v devět hodin a následně se pohár přesune do Velké Dobré. V Kaberleho bydlišti je naplánována od 10:30 akce v kulturním domě, příjezd trofeje je očekáván po jedenácté hodině a součástí programu bude rovněž autogramiáda knihy Františka Kaberleho staršího Já a moji synové.

Do nedalekého Kladna se Stanleyův pohár přesune odpoledne a hokejoví příznivci mohou trofej vidět od 16:00 do 18:45 v Zámecké zahradě u radnice.

Tomáš Kaberle se Stanley Cupem.

Následuje soukromá párty v restauraci v Unhošti, kde slavil před pěti let i Kaberleho starší bratr František po vítězství s Carolinou.

Potom se Stanley Cup v noci přesune do Šternberku, kde bude slavnostní program ve čtvrtek od 15:00 do 17:00 na Hlavním náměstí. Po soukromé akci Krejčího pak už poputuje na Slovensko za kapitánem Bruins Zdenem Chárou.

Jako první z hráčů Bostonu měl k dispozici Stanleyův pohár kanadský útočník Nathan Horton, který jej vzal v neděli do Dunnville v Ontariu. České duo přišlo na řadu hned po něm, pak ještě pohár zavítá za Chárou do Trenčína a za finským brankářem Tuukkou Raskem do Savonlinny. Pak se slavná trofej vrací do zámoří, Němec Dennis Seidenberg ji do své rodné země nevezme.

David Krejčí.

Po zavedení tradice, že bude trofej putovat k oslavám po světě a každý člen vítězného týmu ji bude mít den k dispozici, si užíval oslav jako první český hokejista v roce 1999 brankář Roman Turek po triumfu s Dallasem. Od té doby stříbrný pohár nebyl v tuzemsku pouze v roce 2005, kdy byla v NHL výluka, o dva roky později a loni.

Po Turkovi jej získali Patrik Eliáš s Petrem Sýkorou v barvách New Jersey, Milan Hejduk s Martinem Škoulou v Coloradu, Dominik Hašek, Jiří Fischer a Jiří Šlégr v Detroitu, znovu Eliáš a Richard Šmehlík v New Jersey a Pavel Kubina se Stanislavem Neckářem v Tampě.

V roce 2006 zavítala trofej za Františkem Kaberlem a Josefem Vašíčkem, kteří ji vyhráli v dresu Caroliny. Následoval v roce 2008 další triumf Haška a Jiřího Hudlera v Detroitu a o rok později Sýkory v Pittsburghu.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...