Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hadamczik po inspekci v NHL: Chci Jágra, zkušené hráče i mladíky

Sport

  21:00
NEW YORK (Od zpravodaje v USA) - Trenér českých hokejistů Alos Hadamczik se při své dvoutýdenní cestě po zápasech NHL sešel na obědě s Eliášem, na večeři s Plekancem, hodinu a půl na stadionu New Jersey Devils seděl s Jágrem. Potkával se s hráči, sledoval zápasy, sbíral informace. Mluvil třeba s bývalým kanonýrem Václavem Nedomanským, nyní skautem Nashvillu, nebo se Stevem Yzermanem, generálním manažerem Tampy i kanadského "nároďáku" pro Soči.

Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik foto: ČTK

S kým tedy pro olympiádu český kouč počítá? Střelec Hertl, křídlo Palát, drsňák Gudas, obrovitý Šustr nebo i gólman Mrázek. To jsou mladíci, kteří mají šanci prosadit se do hokejové reprezentace pro olympiádu v Soči. "Chceme mít v týmu zkušené hráče, ale taky zástupce střední a nejmladší generace," řekl Hadamczik v Newarku na závěr své zámořské inspekce.

Zase si trochu upřesnil svou představu o mužstvu, které se představí na olympiádě: "Máme pět šest volných míst. Tři v útoku. A v obraně dvě, na které máme čtyři adepty." Hlavním kandidátem na kapitána je Eliáš. Kouč ho hodlá použít jako středního útočníka, na tomto postu nyní nastupuje i v Devils. Je jasné, že na svou pátou olympiádu poletí Jágr, jenž o své účasti ještě v létě mluvil neurčitě. "Chce jet. Má chuť reprezentovat. Přeju mu, aby byl zdravý a udržel formu," řekl Hadamczik.

Ten s ním předběžně počítá do dvojice s centrem Plekancem. Další ofenzivní páry by mohli tvořit Hemský s Krejčím a Eliáš s Michálkem. Naopak je dost možné, že se rozdělí dvojice Hanzal - Vrbata, jež válí ve Phoenixu. "Budeme hodně přihlížet k tomu, jak se hráči projevují na velkém hřišti," pravil Hadamczik. "Na něm Radim nevyniká tak jako v NHL. Ale to neznamená, že se nemůže 7. ledna v nominaci objevit." Přestože ve Washingtonu nedostává moc příležitostí, doufat stále smí křídlo Erat.

"Rozhodovat bude hlavně momentální forma"

"Rozhodovat bude hlavně momentální forma," řekl kouč před sobotním odletem z USA. "Ale některé kluky vezmeme i podle toho, jak je známe z minulosti. Jak mají vyrovnanou ofenzivní a defenzivní část hry. Jaké mají charakterové vlastnosti. Jedním z nich by mohl být Erat." V podobné situaci se nachází Havlát ze San Jose. Gólmanskou jedničkou bude Pavelec z Winnipegu. Protože Neuvirth nyní za Washington kvůli zranění nehraje, blíž do Soči mají Kovář se Salákem, který se může předvést při nadcházejícím podniku Euro Hockey Tour v Rusku.

Ondřej Pavelec oslavil stý vyhraný zápas v NHL.

Hadamczik nezavrhuje ani nadějného Mrázka, jenž chytá na farmě Detroitu. Z ostatních mladých kandidátů má nejsilnější pozici kanonýr Hertl ze San Jose. Hadamczik bedlivě sleduje zadáky Gudase se Šustrem z Tampy. Šustr sice chyběl v původním širším výběru, ale svaz ho na seznam stihl doplnit. "Cesta mi hodně ukázala," tvrdí trenér. "Snažím se poskládat jednolitý tým se strukturou a danými rolemi. Ne soubor individualit, které se chtějí prezentovat. Ale ještě nás čeká hodně práce a přemýšlení."

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...