Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Třinec nezvládl výjezd do Švýcarska a v LM končí. Plzeň zvítězila na nájezdy a zůstává druhá

Petr Kváča zasahuje proti střele domácího útočníka. foto: ČTK

Lausanne/Plzeň - Hokejisté Třince prohráli v Lize mistrů na ledě Lausanne 3:5 a do play off nepostoupili. Na osmifinále se může těšit jejich soupeř a také běloruský celek Junosť Minsk. Český šampion skončil ve skupině D třetí. Bez boje mohl naopak slavit Hradec Králové, protože díky porážce Cardiffu s Frölundou 2:9 má už před středečním duelem se Štýrským Hradcem jisté druhé místo ve skupině F.
  22:58aktualizováno  23:15

Plzeň, jež už postup měla jistý, otočila odvetný souboj ve skupině B s Zugem, před svými fanoušky zvítězila 2:1 po samostatných nájezdech, ale zůstala na druhém místě. Duel dvou postupujících celků načal gólově David McIntyre. Oba góly domácích obstaral kanonýr Milan Gulaš, jenž zachránil Indiány v čase 58:29. V dresu švýcarského celku se na západ Čech vrátil útočník Jan Kovář.

Třinec poté, co hráči Junosti Minsk doma získali bod za porážku s Pelicans Lahti 2:3 po samostatných nájezdech, potřeboval v Lausanne k postupu jakýkoliv bodový zisk. Už od čtvrté minuty ale musel dohánět ztrátu, protože po kombinaci Jeffreyho s Verminem překonal Bartošáka Bertschy.

Oceláři odpověděli ve 13. minutě při Froidevauxově vyloučení, kdy po akci Stránského skóroval Hrňa. Za 56 vteřin ale vrátil Lausanne náskok sporným gólem Öjdemark. Po přihrávce Keninše překonal Bartošáka poté, co mu puk zřejmě přešel za modrou čáru, ale sudí ofsajd neodpískali a branku uznali.

V úvodu druhé části šli pykat Chmielewski a Adamský a domácí v přesilové hře pěti proti třem zvýšili díky Emmertonovi. Za 117 sekund Třinec opět prohrával jen o gól, když Stephana překvapil z pravého kruhu bekhendem Michal Kovařčík.

Oceláři bojovali o kýžený bod a v polovině utkání měli v oslabení dokonce dvě šance díky Vránovi a Stránskému. V závěru druhé dějství neuspěl ani Hladonik a postupové naděje ještě snížil ve 49. minutě Keninš.

Hosté v čase 52:15 vykřesali naději díky Vránovi, který po odrazu puku od zadního mantinelu prostřelil Stephana. V závěru při přesilovce pěti proti třem dovršil výsledek Lindbohm. Oceláři se stejně jako loni s Ligou mistrů rozloučili hned po základní skupině.

V Plzni první třetina po bouřlivém přivítání reprezentační opory Kováře příliš vzruchu nepřinesla. Skórem pohnuli až v nástupu do druhé třetiny hosté. Devatenáctiletý útočník Matiášek chyboval ve vlastním pásmu a McIntyre po nahrávce Simiona překonal bekhendem strážce domácí branky Frodla. Ve 25. minutě mohl odpovědět Indrák, který se dostal do sóla, s bekhendovým blafákem ale na Hollensteina nevyzrál.

Těsně před polovinou základní hrací doby se prostřídali gólmani Indiánů, na zbytek zápasu dostal prostor Kolář. V 54. minutě neměl švýcarský tým daleko k tomu, aby odskočil o dvě branky, Oehen po Kovářově nahrávce ale minul. V závěru sáhli Západočeši ke hře bez gólmana a Gulaš poslal parádní ranou z kruhu zápas do prodloužení. Více než polovinu z nastavované pětiminutovky strávili Plzeňští v oslabení, ale těžké chvilky zvládli.

Petr Kváča zasahuje proti střele domácího útočníka.
Tyler Moy uniká Tomáši Marcinkovi, jenž se jej snaží zastavit.

Nájezdy načal neúspěšně Kovář a až v šesté sérii se při svém druhém pokusu prosadil jako první z exekutorů Gulaš. Lindberg odpovědět nezvládl. „Byl špatný led, nebyla úprava,“ řekl Kovář s úsměvem ke svému pokusu. „Začalo mi to skákat a dostal jsem se tam, kam jsem nechtěl. A že mě trenér neposlal na šestý nájezd znovu? Zatím nájezdy nejsou moje silná stránka, takže určitě se nezlobím,“ prohlásil Kovář.

„Věděli jsme, jak těžký soupeř nás čeká. Že je aktivní a dobře napadá. Snažili jsme se přenášet hru z jedné strany na druhou, hrát jednoduše a forčekující hráče přehrávat dlouhými přihrávkami. Občas se nám to dařilo, občas ne. Měli jsem dost ztrát puků, ale jsem rád, že mančaft ukázal charakter,“ ocenil bojovnost svěřenců plzeňský kouč Ladislav Čihák.

„Hraje se 60 minut a je super, že jsme dokázali dát gól v power play, přežít oslabení ve třech proti čtyřem v prodloužení. Vítězné nájezdy byly takovou odměnou pro ty kluky, jak to dnes odmakali. A já jsem moc rád, že jsme vyhráli, neboť Zug byl v mých očích favoritem skupiny,“ dodal Čihák.

Vedle už jistých postupujících Plzně, Zugu, Luley, Djurgaardenu, Mannheimu a Mnichova mají po dnešku jistotu účasti v play off spolu s Hradcem Králové, Lausanne a Juností Minsk také Biel, Tappara Tampere, Skelleftea, Bern, Färjestad a Frölunda.

O zbývající místo se utká ve skupině C ve středu Liberec v přímé bitvě na ledě Augsburgu a potřebuje k tomu vyhrát v základní hrací době. Los osmifinále i dalších fází play off se uskuteční v pátek od 12:00 SELČ v Helsinkách. 

Hokejová Liga mistrů - skupina D:

HC Lausanne - HC Oceláři Třinec 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky:
4. Ch. Bertschy (Vermin, Jeffrey), 14. Öjdemark (Keninš), 24. Emmerton (Jeffrey, Junland), 49. Keninš (Jeffrey, Ch. Bertschy), 60. Lindbohm - 13. Hrňa (M. Stránský), 26. M. Kovařčík (Galvinš), 53. P. Vrána (Hrehorčák). Rozhodčí: Persson (Švéd.), Wiegand - Kovacs, Cattaneo (všichni Švýc.). Vyloučení: 8:8. Využití: 2:1. Diváci: 4444.

Sestava Třince: Bartošák - Roth, Gernát, Krajíček, M. Doudera, D. Musil, Galvinš, Zahradníček - M. Stránský, P. Vrána, Hrehorčák - Hrňa, Marcinko, Dravecký - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski - Kofroň, Hladonik, Adamský - Polanský. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Tabulka:
1.Lausanne6222020:1712
2.Junosť Minsk6211215:179
3.Třinec6210317:148
4.Lahti6112216:207

Hokejová Liga mistrů - skupina B:

HC Škoda Plzeň - EV Zug 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky:
59. Gulaš (Eberle, Moravčík), rozhodující sam. nájezd Gulaš - 22. McIntyre (Simion, Bachofner). Rozhodčí: Jefremov (Kaz.), Pešina - Lhotský, J. Svoboda (všichni ČR). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Diváci: 5832.

Sestava Plzně: D. Frodl (30. K. Kolář) - Vráblík, Moravčík, Čerešňák, M. Houdek, L. Kaňák, Budík - Gulaš, Mertl, Pour - Eberle, Roman Vlach, V. Němec - Indrák, Kodýtek, P. Straka - Kolda, M. Heřman, Rob - Matiášek. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Pejchar.

Tabulka:
1.Zug6402022:1114
2.Plzeň6230124:1612
3.Hämeenlinna5112112:137
4.Rungsted500057:250
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!