Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Bitka nejlepších kamarádů. Larkin koupil Werenskiho rodičům lístky, pak se s ním porval

Sport

  17:19
Detroit - Oba hokejově vyrůstali v Michiganu. Až do osmnácti let nastupovali po svém boku, působili jako nerozlučné duo. A výborné vztahy si udrželi i po draftu NHL, který je rozdělil. Dylan Larkin dokonce zaplatil rodičům Zacha Werenskiho lístky na pondělní utkání mezi Detroitem a Columbusem. Ale když se v nervózním závěru třetí třetiny rozpoutala před hostující brankou hromadná mela, neváhali shodit rukavice a pustit se do sebe.

Dylan Larkin v pěstním souboji s kamarádem Zachem Warenskim. foto: twitter.com

Proč k celé šarvátce vůbec došlo? Hráči Red Wings ve snaze smazat dvougólové manko odvolali Thomase Greisse na střídačku a zkusili štěstí v šesti. Po vyhraném buly sklepl Filip Hronek puk Anthonymu Manthovi, který vypálil od modré čáry.

Dylan Larkin v pěstním souboji s kamarádem Zachem Warenskim.
Dylan Larkin v souboji s obráncem Columbusu.

Joonas Korpisalo nepředvedl zrovna povedený zákrok, domácí na něj nepříjemně dotírali. Kotouč si cestu za brankovou čáru nakonec našel, jenže sudí okamžitě rozpažil. Dle jeho názoru se totiž Bobby Ryan při dorážce nedovoleně pohyboval v brankovišti.

Zkušený útočník ale neměl na vybranou, do modrého půlkruhu byl natlačen právě Werenskim. Následovala pořádná mela, na ledě se utvořilo hned několik dvojiček. A obránce Columbusu si vzal na starost právě Larkin.

Dobří kamarádi si vyměnili pár úderů a po zásahu rozhodčího zamířili předčasně do kabin. „Oba jsme se tomu tak trochu smáli, ale nechtěli jsme si dát nic zadarmo. Viděl jsem, jak někdo atakoval našeho brankáře. Chtěl jsem ho chránit, jako správný hokejista. Snažil jsem se bitku vyhrát. Netrefil mě, takže bych řekl, že se mi to povedlo,“ řekl Werenski.

Jeho rodiče sledovali bitku přímo z ochozů Little Caesars Areny, kam se dostali jen díky Larkinově velkorysosti. Všestranný centr se totiž kvůli nim vzdal svých vstupenek. „Takhle se chová správný kapitán,“ ocenil toto gesto na Twitteru hokejový analytik Peter Andrianapoulos.

Dylan Larkin a Zach Warenski společně na univerzitě.

„K celé situaci jsem se přimotal později. Snažil jsem se do toho vmísit a zasáhl jsem Zacha loktem. To se mu samozřejmě nelíbilo, tak jsme si to rozdali,“ přidal svůj pohled k zápasnické vložce Larkin.

Právě on přesvědčil Werenskiho, aby se připojil do hokejového programu na michiganské univerzitě. O rok mladšího kamaráda dokonce ubytoval ve svém pokoji. „Máme opravdu dobrý vztah. Je skvělé, že spolu můžeme trávit čas. Hodně mi to tady usnadnil,“ pochvaloval si tehdy Larkinovu pomoc zadák Blue Jackets.

Warenski i Larkin to dotáhli do NHL.

Pondělní rozmíška vyvolala velký ohlas. „Neustále mi zvonil telefon, přišlo mi opravdu hodně zpráv. Musím si z té bitky najít nějakou fotku a vystavit si ji  doma,“ odlehčil celou situaci Werenski, který měl po zápase výrazně lepší náladu.Columbus totiž těsné vedení 3:2 udržel a připsal si premiérové vítězství v sezoně.

Už v noci z úterý na středu je ale na programu odveta.