Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Pasta show. Český snajpr dvakrát překonal Vaněčka a Boston předvedl famózní otočku

Pro Pastrňáka (88) to byly první přesné zásahy ve druhém utkání po návratu do sestavy Bruins po zářijové operaci kyčle. foto: ČTK

Aktualizováno
NEW YORK - Český hokejový útočník David Pastrňák nastartoval dvěma góly obrat Bostonu na ledě Washingtonu z 0:3 na 5:3. Pro držitele Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce minulé sezony NHL to byly první přesné zásahy ve druhém utkání po návratu do sestavy Bruins po zářijové operaci kyčle.
  7:35aktualizováno  9:53

Bodově se v utkání prosadili čtyři čeští hokejisté. Po jedné asistenci si v dresu vítězů připsali centr David Krejčí a obránce Jakub Zbořil. Na dvě branky Capitals nahrál Jakub Vrána a s osmi body z deseti duelů se posunul na pozici druhého nejproduktivnějšího Čecha v tomto ročníku NHL.

Poprvé se Pastrňák zapsal mezi střelce v 33. minutě, kdy využil výborné práce Brada Marchanda. Zkušený Kanaďan vybruslil s pukem zpoza branky Vítka Vaněčka, mezi kruhy našel nehlídaného kanonýra, který se ranou z první trefil k pravé tyči a vrátil Boston do hry.

Pro Pastrňáka (88) to byly první přesné zásahy ve druhém utkání po návratu do...
Útočník Pavel Zacha (37).

Podruhé Pastrňák skóroval po Zbořilově asistenci ve 47. minutě. Havířovský rodák si našel místo na levém kruhu a střelou na vyrážečku snížil na 2:3. „Je dobře, že jsem dal gól hned ve druhém utkání. Ze začátku jsem měl problém trefovat branku, proto jsem rád, že jsem se nakonec prosadil. Obě střely se docela povedly,“ pochvaloval si Pastrňák, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Obrat Bostonu dokonali Craig Smith a Brandon Carlo, výsledek pečetil po asistenci Krejčího v power play do prázdné branky Marchand. Bruins smazali třígólovou ztrátu proti Capitals podruhé v historii, první takový zvrat předvedli 15. března 2007.

Washington poprvé v sezoně nebodoval a nevyužil šanci posunout se do čela Východní divize před Philadelphii. „Dnes večer nám to nevyšlo. Musíme otočit list, poučit se z chyb a zkusit rozjet novou sérii,“ řekl Vrána, který byl zvolen třetí hvězdou utkání. 

Kanadské bodování:

    1. McDavid 22b

    2. Draisaitl 22b

    3. Marner 14b

    4. MacKinnon 14b

    5. Marchand 14b

    6. Bäckström 13b

    7. J. van Riemsdyk 13b

    8. Panarin 12b

    9. Scheifele 12b

    10. Kopitar 12b

Hráči Tampy Bay rozhodli proti Nashvillu již v první třetině, kterou ovládli 3:0. Skóre otevřel Ondřej Palát. Devětadvacetiletý křídelní útočník se prosadil po krkolomně vyřešeném přečíslení dva na jednoho. Na Palátově brance se podílel také český bek Jan Rutta, jenž v zárodku akce posunul puk Stevenu Stamkosovi.

„První třetina se nám opravdu povedla. Na začátku druhé jsme přečkali pár těžkých momentů, podržel nás brankář a dokázali jsme zvýšit na 4:0. Pak jsme opět trochu zvolnili a dvakrát inkasovali, vítězství jsme si ale utéct nenechali,“ řekl kapitán Stamkos, který je s devíti body nejproduktivnějším hráčem Lightning.

Obhájci Stanleyova poháru zvítězili doma 5:2 a Nashville zdolali podruhé za sebou. Predators čekají sedm zápasů na výhru v základní hrací době a v Centrální divizi jsou s osmi body předposlední. Horší je pouze Detroit, nejhorší tým minulé sezony má šest bodů.

Útočník Calgary Johnny Gaudreau vstřelil proti Winnipegu vyrovnávací branku na 2:2 a bodoval i v osmém duelu sezony. Sedmadvacetiletý Američan skóroval pošesté a pomohl ke smazání dvougólového manka z první třetiny, kdy se dvakrát prosadil Kyle Connor.

Český útočník Ondřej Palát vstřelil první branku Tampy v nové sezoně NHL.

Calgary v 54. minutě zásluhou Andrewa Mangipanea stav otočilo, ale centr první formace Jets Mark Scheifele necelé dvě minuty před závěrečnou sirénou srovnal. Rozhodl až v nájezdech Gaudreau. Brankář David Rittich druhý start v sezoně nepřidal, v brance Flames znovu dostal přednost Jacob Markström, který po příchodu z Vancouveru pevně drží post jedničky.

VIDEO: Vaněček patřil v NHL mezi hvězdy zápasu, Zacha skóroval

Montreal zdolal na svém ledě Vancouver 6:2. Dvě branky Canadiens vstřelil obránce Jeff Petry. Druhý gól připravil americkému bekovi před poloodkrytou

branku Corey Perry a pětatřicetiletý člen Triple Gold Clubu pro vítěze Stanley Cupu, olympijských her i mistrovství světa si připsal osmistý bod v NHL.

Hokejisté New York Rangers porazili Pittsburgh 3:1 a díky druhému vítězství v sezoně se odlepili ode dna Východní divize. Na sedmé pozici vystřídali městské rivaly Islanders.

Hokejisté New York Rangers porazili Pittsburgh 3:1 a díky druhému vítězství v sezoně se odlepili ode dna Východní divize. Na sedmé pozici vystřídali městské rivaly Islanders.

Washington - Boston 3:5 (2:0, 1:1, 0:4) Branky: 14. Chára, 14. Sprong (Vrána), 29. Carlson (Vrána) - 33. a 47. Pastrňák (na druhou J. Zbořil), 54. Craig Smith, 58. Carlo, 59. Marchand (Krejčí). Střely na branku: 26:33. Vítek Vaněček odchytal za Washington 58:36 minuty, inkasoval čtyři branky a úspěšnost zásahů měl 87,5 procenta. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Pastrňák, 2. Carlo (oba Boston), 3. Vrána (Washington).

New York Rangers - Pittsburgh 3:1 (0:1, 1:0, 2:0) Branky: 38. Rooney, 52. Kreider, 60. Panarin - 10. Zucker. Střely na branku: 24:26. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Šesťorkin, 2. Panarin, 3. Fox (všichni NY Rangers).

Tampa Bay - Nashville 5:2 (3:0, 1:0, 1:2) Branky: 14. a 60. Gourde, 10. Palát (Rutta), 20. B. Point, 28. Stamkos - 43. E. Tolvanen, 46. Mikael Granlund. Střely na branku: 26:27. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. McDonagh, 2. Gourde, 3. Vasilevskij (všichni Tampa Bay).

Montreal - Vancouver 6:2 (3:1, 3:0, 0:1). Branky: 17. a 29. Petry, 1. N. Suzuki, 7. Lehkonen, 28. Gallagher, 38. Toffoli - 9. Gaudette, 52. Beagle. Střely na branku: 40:29. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Petry, 2. N. Suzuki, 3. Lehkonen (všichni Montreal).

Winnipeg - Calgary 3:4 po sam. nájezdech (2:0, 0:1, 1:2 - 0:0) Branky: 5. a 14. Connor, 59. Scheifele - 47. a rozhodující sam. nájezd J. Gaudreau, 21. Ch. Tanev, 54. Mangiapane. Střely na branku: 28:28. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Connor (Winnipeg), 2. Ch. Tanev (Calgary), 3. Wheeler (Winnipeg).

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...