Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Takhle pálí Pasta. Bostonský snajpr se výrazně přihlásil do bojů o střelecký primát

Pro Pastrňáka (88) to byly první přesné zásahy ve druhém utkání po návratu do sestavy Bruins po zářijové operaci kyčle. foto: ČTK

Boston - Jako by za sebou neměl dlouhou pauzu po operaci kyčle. David Pastrňák v NHL ukázal, že má hokej a především góly v krvi. Ve svém druhém startu po návratu vstřelil hned dva a nastartoval tím velký obrat Bostonu, jenž ve Washingtonu prohrával ještě ve 33. minutě 0:3. Český snajpr byl po zásluze vyhlášen první hvězdou utkání.
  20:57

Byla to skutečně jízda a při obou trefách se ukázalo, jak moc je důležité na tréninku pilovat střelbu. Pastrňák totiž pokaždé pálil z vnitřní hranice kruhu. Bleskově a přesně.

„No, popravdě jsem měl do prvního gólu trošku problémy a hodně jsem míjel branku,“ uculil se po utkání.

Pravdou je, že minul i chvíli před tím prvním, kdy krátce po vyhraném buly pálil bez přípravy z hranice pravého kruhu a puk bouchnul do zadního hrazení. Spoluhráči ho však dostihli a Marchand mu kotouč předložil na stejné místo za pár vteřin podruhé.

To už si dal „Pasta“ záležet, důkladně sklopil před ranou čepel, aby udržel trajektorii střely při zemi. Projektil prosvištěl kolem zkoprnělého krajana Vítka Vaněčka ve washingtonské kleci a zastavil se v síti.

Nick Ritchie s David Pastrňák slaví gól proti Washingtonu.
Obránce Washington Capitals Zdeno Chára a David Pastrňák.

„Bylo skvělé, že jsem konečně trefil branku, to mi samozřejmě pomohlo,“ nezastíral poté Pastrňák.

A druhá trefa? Opět padla po vyhraném buly v útočném pásmu. Vyjel si před ní od zadního mantinelu pro prudkou přihrávku od modré, zpracoval kotouč na čepeli a udělal oblouček na levém kruhu, až si sjel na jeho vnitřní hranu. Jakmile dorazil na oblíbené místečko, přišla střela zápěstím. Přesná, svižná k bližší tyči.

Pro bránící Washington byly podobné situace velice těžko zvládnutelné, protože Pastrňák mohl kdykoli nahrávat do nebezpečných pozic spoluhráčům. Díky tomu se mu uvolnil prostor na zakončení, čehož nejlepší střelec minulé sezony NHL pochopitelně dokáže využít.

Radující se hokejisté Bostonu Bruins. Uprostřed Brad Marchand, vlevo David Pastrňák, vpravo Patrice Bergeron.

Na kostce nad ledem svítila 47. minuta a bylo to 2:3. Boston vycítil šanci a také ji využil - nakonec zvítězil 5:3. To je dvojitá dávka dobré nálady pro fanoušky, kteří teď čekají, jestli Pastrňák stihne i přes vynucenou zdravotní pauzu bojovat o další korunu pro krále střelců.

Průběžně vedoucí Connor McDavid má na kontě osm branek, takže nic není nemožné. Další české zápisy mohou přijít v nadcházejícím dvojzápase na ledě Philadelphie. „Začínám se do toho dostávat a už snad nebudu tak zničený jako po prvním utkání po návratu,“ usmál se Pastrňák.

To jistě ne, úspěchy a dobrá nálada dělají při regeneraci divy.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!