Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Záblesk naděje pro český hokej, účast hráčů z NHL na MS je reálná. Chceme to nejlepší, říká Pešán

Sport

  17:18
Praha - Česká hokejová reprezentace může znovu pomýšlet na účast hráčů z NHL na mistrovství světa 2021. Vychází to alespoň termínově. Základní část NHL skončí 8. května, šampionát v Lotyšsku a stále i v Bělorusku začne 21. května.

Jakub Voráček slaví se spoluhráči svoji branku. foto: ČTK

„Avizované termíny prostor pro start hráčů z NHL otevírají, musíme však počkat na jejich potvrzení a na to, jak se bude na jaře vyvíjet pandemická situace a případná omezení,“ vzkázal hlavní kouč národního týmu Filip Pešán redakci Lidovky.cz.

Jakub Voráček střílí gól, k oslavě spěchá David Musil.
Česko v utkání proti Rusku

Termíny by se už měnit neměly, dohodu na podobě sezony NHL 2020/21 schválily o víkendu jak Rada guvernérů, tak hráčská unie NHLPA. Zámořská soutěž bude mít na programu 56 zápasů mezi 13. lednem a 8. květnem.

Dřív by přitom tento termín prostor nedával, šampionát v roce 2018 začínal 10. května, ten loňský (kvůli pandemii zrušený) byl v plánu od 8. května. Mezinárodní hokejová federace pozdější termín konání mistrovství světa 2021 schválila letos v červnu právě v reakci na pandemii koronaviru a očekávaný pozdější start soutěží.

Přípravný kemp na začátku roku, v základní části 56 zápasů, odsouhlasily liga a hráčská unie start NHL

Prozíravě. Ještě v listopadu přitom byli zástupci Českého hokeje smíření s tím, že mistrovství se obejde bez posil ze zámoří. „Nevidím to reálně,“ řekl za všechny manažer reprezentace Petr Nedvěd. 

V tu dobu NHL stále plánovala odehrát nezkrácenou základní část čítající všech 82 zápasů, tudíž pochyby byly zcela oprávněné. To se změnilo.

„Účast hráčů ze zámoří bych pochopitelně přivítal, protože každý trenér chce mít na mistrovství světa nejlepší hokejisty. Je jen škoda, že jsme některé z nich nemohli vyzkoušet teď při Channel One Cupu,“ řekl nyní Pešán.

Na moskevský turnaj původně nominoval útočníky Filipa Zadinu a Jakuba Lauka i obránce Filipa Hronka s Jakubem Zbořilem, kluby NHL jim to však vzhledem k blížícímu se startu sezony nepovolily.

Bude MS v Bělorusku?

Celé konání mistrovství světa 2021 provází jeden ještě nevyřešený problém. Čím dál častěji přicházejí politické hlasy, aby se turnaj nekonal v Bělorusku. Orodoval za to i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), a to kvůli násilně potlačovaným protestům v zemi.

IIHF navíc bedlivě sleduje zdravotní rizika. Prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel měl začátkem prosince jednat o osudu šampionátu přímo s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Pešán po prohře s Ruskem: Nalijme si čistého vína, rozdíl mezi KHL a extraligou je

IIHF monitoruje koronavirovou situaci v zemi, kde se má odehrát skupina A i s českou účastí, a podle člena Rady IIHF Petra Břízy existují pochyby nad relevantností faktů, které Bělorusko o covidu předkládá. 

„Vyžádali jsme si zprávy, ty vyjadřují určité velké výhrady, nabízejí skeptický pohled na relevantnost faktů okolo covidu v Bělorusku,“ řekl Bříza.

Faselovi vyšel těsně před odletem za Lukašenkem pozitivní test na covid, takže nikam neletěl. Stále proto není jasné, v jaké formě šampionát proběhne. Skupina B se má odehrát v Lotyšsku.

„Návštěva prezidenta IIHF Reného Fasela v Minsku musela být bohužel odložena a k žádnému dalšímu vývoji zatím nedošlo. Čekáme na výsledky jeho jednání s běloruskými představiteli a na závěry, které z nich vyplynou. Až potom by se případně otázkou zabývala Rada IIHF s národními federacemi včetně výkonného výboru Českého hokeje,“ uvedl mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč