Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kostarika je dalším čtvrtfinalistou. Řecko zdolala po penaltách

Sport

  21:50aktualizováno  30. června 1:19
RECIFE/PRAHA - Další osmifinále na fotbalovém mistrovství světa rozhodl až penaltový rozstřel. V něm byli úspěšnější Kostaričané, kteří proměnili všech pět pokusů. Za Řeky selhal Gekas. V normální hrací době i po prodloužení skončil duel 1:1.

Jsme tam! Kostaričtí fotbalisté se radují z postupu do čtvrtfinále. foto: Reuters

Kostaričtí fotbalisté už už slavili senzační postup do čtvrtfinále v závěru normální hrací doby. Vedli 1:0, ale neuhlídali jeden z posledních útoků soupeře a Řekové v první minutě nastavení vyrovnali na 1:1.

Řekové byli lepším týmem, zaskočil je inkasovaný gól krátce po půli, ale vzápětí pomohlo vyloučení Kostaričana Duarteho. V přesile dokázali však jen vyrovnat, otočit skóre už nedokázali

Kostarika patří k nejpříjemnějším překvapením šampionátu. Ve skupině si celkem v pohodě poradila s Uruguayí, pak porazila Itálii a jako jedna z prvních si zajistila postup do vyřazovacích bojů. V závěrečném duelu remizovala s Anglií. V osmifinále je podruhé v historii, v roce 1990 na MS v Itálii nestačila na Československo (1:4). Tentokrát byla šťastnější.

Nebyla úchvatná podívaná, zápasu chyběly šance i vzrušující okamžiky. Až gól kostarického kapitána Ruize utkání pomohl.

Do té doby se Kostaričané, kteří v základní skupině nadchli výkony i výsledky, hledali. Chyběl jim pohyb, přímočarost, ztráceli míče.

Řekové, jak je jejich zvykem, dobře bránili a byli i nebezpeční v útoku. V 37. minutě si vytvořili vyloženou příležitost. Centr Cholevase z levé strany letěl na zadní tyč na nabíhajícího Salpingidise, který střílel z voleje z malého vápna, ale brankář Navas skvělým zákrokem tým podržel.

I proto překvapilo, když se Kostaričané krátce po půli z nenápadné akce dostali do vedení. Bolaňos z levé strany místo očekávaného centru vzduchem přihrál po zemi na hranici vápna. Volný Ruiz z první poslal míč placírkou k tyči a brankář Karnezis se jen ohlédl.

Vzápětí řecký bek Torosidis při centru nešikovně zahrál rukou, ale australský sudí si toho nevšiml a penaltu neodpískal. O chvíli později však už přesný byl. Obránce Duarte, jenž hrál se žlutou kartou, ve středu pole fauloval zezadu a byl vyloučen.

Řekové poslali do hry čerstvé útočníky, vytvořili si mírnou převahu, ale ne drtivý tlak. A podobně jako v rozhodujícím duelu o postup ze skupiny proti Pobřeží slonoviny dali gól v nastavení. Po akci Gekase, jehož ránu Navas jen vyrazil, dorážel stoper Papastathopulos.

Joel Campbell (vlevo) a Andreas Samaris.

Oslabení Kostaričané se během prodloužení soustředili především na obranu, soupeře do šancí nepouštěli.

Řekové si sice dokázali vytvořit nadějné možnosti, ale finální přihrávka i koncovka, to byla bída. V poslední minutě prodloužení měl tutovku Mitroglu, ale sám před brankářem střílel hodně mizerně.

V penaltovém rozstřelu bylo prvních sedm střelců suverénních. Ve hře nervů si poradili mnohem líp než střelci ze sobotního osmifinále Brazílie - Chile. Až ve čtvrté sérii neuspěl Gekas, jehož ránu skvělý brankář Navas vyrazil. Pátý kostarický střelec Umaňa dal a mohly vypuknout kostarické oslavy.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále

Kostarika - Řecko 1:1 (1:1, 0:0), na penalty 5:3

Branky: 52. Ruíz - 90.+1 Papastathopulos. Penalty proměnili: Borges, Ruíz, G. González, Campbell, Umaňa - Mitroglu, Christodulopulos, Cholevas. Neproměnil: Gekas. Rozhodčí: Williams - Cream, Anaz (všichni Austr.). ŽK: Duarte, Tejeda, Ruíz, Granados, Navas - Samaris, Manolas. ČK: 66. Duarte. Diváci: 41.242.

Kostarika: Navas - Gamboa (77. Acosta), Duarte, G. González, Umaňa, Díaz - Ruíz, Borges, Tejeda (66. Cubero), Bolaňos (83. Brenes) - Campbell. Trenér: Pinto.

Řecko: Karzenis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Samaris (58. Mitroglu) - Salpingidis (69. Gekas), Karagunis, Maniatis (78. Katsuranis), Christodulopulos - Samaras. Trenér: Santos.

Autor: