Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ukázal po vyloučení prostředníčky? Předával taktiku, tvrdí Portugalci

Sport

  11:50
SALVADOR/PRAHA - Vulgární gesto? Kdepak, to jste si vyložili špatně. Bylo to gesto, kterými udílel pokyny spoluhráči. Se zvláštním vysvětlením přišla portugalská fotbalová asociace poté, co záložník Raul Meireles během utkání mistrovství světa proti Německu za zády sudího vztyčil dva prsty. Z fotografií však nelze stoprocentně poznat, jestli jde o prostředníčky či ukazováčky.

Portugalský záložník Raúl Meireles vztyči prostředníčky na sudího Milorada Mažiče poté, co srbský sudí vyloučil v zápase proti Německo spoluhráče Pepeho. foto: ČTK/APReprofoto

Portugalcům úvodní zápas na mistrovství světa v Brazílii proti Německu vůbec nevyšel, prohráli 0:4.

Frustrován nejen z vývoje utkání, ale také z řízení nepřesného rozhodčího Milodraga Mažiče, který byl na Portugalce viditelně přísnější, se záložník Meireles nechal vyprovokovat ke gestu, které je všeobecně vnímáno jako urážlivé.

Poté, co srbský sudí vyloučil portugalského stopera Pepeho, za jeho zády vztyčil oba prostředníčky. 

ČTĚTE K ZÁPASU

Fotografie se začaly šířit prostřednictvím sociálních sítí.

Podle zástupců portugalské výpravy však Meireles jen gesty předával spoluhráčům pokyny z lavičky. Údajně měl hráčům ukazovat, jak po odchodu vyloučeného Pepeho budou hrát v obraně. Portugalci důrazně popírají, že by šlo o urážky.

"Portugalská fotbalová federace kategoricky popírá, že Meireles použil vůči rozhodčímu jakékoli gesto. Bylo to špatně pochopeno. Gesto směřovalo na spoluhráče Bruna Alvése, kterému takto předával pokyny od trenéra Paula Benta," píše se v prohlášení, který otiskl server nečtenějšího deníku Diario de noticias.

FIFA neví, zda trestat

"Raul Meireles mu ukazoval, že na pozici pravého stopera se místo vyloučeného Pepeho posune on."

Věříte tomu?

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) se dosud nevyjádřila, jestli s Meirelesem zahájí disciplinární řízení.

Před třemi lety při ligovém zápase v Jablonci někdejší sparťan Tomáš Řepka při odchodu do kabin podobně reagoval na vulgární urážky diváků na hlavní tribuně. Za vztyčený prostředníček pak dostal trest na dvě utkání. Vulgární gesto se bere jako lehčí prohřešek, Řepkovi však tenkrát přitížilo, že za nesportovní chování byl během dvou let už trestán.

Autor: