Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ghanského fotbalistu Asamoaha Gyana bude asi ještě dlouho budit ze spaní zahozená penalta po ruce Luise Suáreze ze závěru prodloužení pátečního čtvrtfinále světového šampionátu proti Uruguayi. Místo aby "černému kontinentu" zajistil historický postup do semifinále, napálil míč jen do břevna a pak se svým týmem neuspěl při střelbě pokutových kopů. Po zápase však tvrdil, že k penaltě vůbec nemuselo dojít, kdyby sudí Olegario Benquerenca místo Suárezovy ruky uznal gól.
13:55
FRA
Za výbuch francouzské fotbalové reprezentace na mistrovství světa v JAR může podle jejího záložníka Florenta Maloudy i to, že kouč Raymond Domenech vůbec nekomunikoval s hráči. Podle Maloudy při MS selhal celý systém, který zapříčinil "ubohou" atmosféru v týmu. VÍCE ČTĚTE ZDE!
13:38
POR
Mezinárodní fotbalová federace FIFA nebude trestat portugalskou ofenzivní hvězdu Cristiana Ronalda za to, že po osmifinálovém vyřazení se Španělskem na mistrovství světa plivl směrem k televizní kameře. Představitelé FIFA prý nemají důvod otevírat s Ronaldem disciplinární řízení. Ronaldo v úterý svůj plivanec namířil směrem k nohám kameramana, který jej snímal při odchodu ze hřiště. FIFA mohla hráče potrestat napomenutím, pokutou nebo zákazem startu, Portugalci ale nakonec žádný trest nehrozí.
12:00
Důležité
Fotbalový svět téměř přestává dýchat při pomyšlení, jaká bitva se strhne v sobotním čtvrtfinále na mistrovství světa v JAR. V Kapském Městě dojde k velké repríze čtvrtfinále z minulého šampionátu, protože po čtyřech letech se v boji o nejlepší čtyřku utkají Argentina s Německem. VÍCE ČTĚTE ZDE!
11:01
URU

Urugauyi vystřílel postup do čtvrtfinále. Byl jejím nejlepším střelcem. Jenže ve 120. minutě čtvrtfinále MS s Ghanou bylo rázem vše jinak. Kanonýr Luis Suaréz zabránil cestě míče do branky házenkářsky oběma rukama, uviděl červenou kartu a africký celek kopal penaltu. Suaréz schovával hlavu do dlaní, skrýval slzy ale ...

  • Uruguay - Ghana (Suarez hraje rukou)

    Uruguay - Ghana (Suarez hraje rukou) / Autor: Reuters

10:44
BRA
Páteční vyřazení fotbalistů Brazílie ve čtvrtfinále mistrovství světa neunesl osmnáctiletý fanoušek z Haiti a několik minut po závěrečném hvizdu spáchal sebevraždu. Podle informací očitých svědků se v Nerette poblíž hlavního města Port-au-Prince vrhl v zoufalství pod auto a krátce poté zemřel. Pětinásobní mistři světa Brazilci prohráli podruhé za sebou ve čtvrtfinále šampionátu, tentokrát 1:2 s Nizozemskem. VÍCE ČTĚTE ZDE!
10:14
BRA

Po tvářích Paula Gamy stékaly slzy. Přítelkyně mu vzlykala v náručí, zatímco se nevěřícně díval na velkou obrazovku na pláži Copacabana. Závěrečný hvizd znamenal, že Brazílie, gigant fotbalového světa a favorit na vítězství mistrovství světa, byla vyřazena z turnaje v Jihoafrické republice porážkou 1:2 s Nizozemskem. Po celé proslulé pláži v brazilském Rio de Janeiru lidé sklopili hlavy a mnozí z 20.000 diváků, kteří se tu shromáždili, se zhroutili na bílý písek. Dědečkové držící vnoučata plakali. Brazilské barvy - kanárkově žlutá a zelená - stékaly po obličejích pomalovaných státními vlajkami. Děti se nechápavě dívaly na své matky i na všechen ten smutek kolem sebe, popisuje situaci agentura AP. "Zítra slunce nevyjde," prohlásil Gama. A to bylo všechno, co dokázal říct.

  • Brazílie - Nizozemsko (fanoušci v Riu).

    Brazílie - Nizozemsko (fanoušci v Riu). / Autor: Reuters

01:42
Důležité

Jakožto poslednímu zástupci svého kontinentu ji na mistrovství světa fandila celá Afrika, velkou zodpovědnost však neustála a s šampionátem se rozloučila. Ghana vypadla s Uruguayí až na pokutové kopy a po vyrovnaném průběhu zápasu jedou její reprezentanti domů.

  • Uruguay - Ghana (Gyan se chytá za hlavu)

    Uruguay - Ghana (Gyan se chytá za hlavu) / Autor: Reuters

20:22
Důležité
V dalším čtvrtfinále spolu bojují fotbalisté Ghany a Uruguaye. ON-line REPORTÁŽ ZE ZÁPASŮ ČTĚTE ZDE!
19:59
BRA
Nizozemští fotbalisté v dnešním úvodním čtvrtfinále světového šampionátu překvapivě porazili favorizovanou Brazílii a po výhře 2:1 si zahrají o medaile. Brazilský trenér Carlos Dunga přiznal hlavní zodpovědnost za neúspěch týmu a na jeho lavičce zřejmě po čtyřech letech skončí. VÍCE ČTĚTE ZDE!
17:49
Důležité

Fotbalisté Nizozemska dokázali otočit zápas s největším favoritem šampionátu z Brazílie z 0:1 na 2:1 a postupují do semifinále MS v Jihoafrické republice. Brazilci podruhé za sebou na světovém šampionátu končí již ve čtvrtfinále!

  • Brazílie - Nizozemsko (Sneijder dává gól)

    Brazílie - Nizozemsko (Sneijder dává gól) / Autor: Reuters

17:44
FRA
Bývalý kapitán francouzské fotbalové reprezentace Liliam Thuram požaduje, aby se Patrice Evra už nikdy neobjevil v národním dresu. Reagoval tak na chování levého beka Manchesteru United na mistrovství světa, kde Evra jako kapitán vedl francouzské fotbalisty do stávky proti vyřazení Nicolase Anelky z kádru. "Požádal jsem vedení francouzského svazu, aby hráče tvrdě potrestalo. Například kapitán Patrice Evra se již nikdy nesmí objevit v národních barvách," prohlásil Thuram, který je rovněž aktivním členem francouzského svazu. Thuram patří k nejslavnějším postavám francouzského fotbalu. Na kontě má rekordních 142 startů za reprezentaci a podílel se na zisku titulů mistra světa 1998, mistra Evropy 2000 i na postupu do finále MS 2006. Evra se podle Thurama provinil tím, že jako kapitán nedokázal tým správně vést během jeho problémů na šampionátu. Naopak byl vůdčí postavou při vzpouře hráčů, kteří před závěrečným utkáním ve skupině odmítli nastoupit k tréninku.
16:55
Důležité

Po prvním poločase vedou Brazilci zásluhou gólu Robinha nad Nizozemskem. Druhý poločas

  • Brazílie - Nizozemsko (vpravo - Robinho dává z gól)

    Brazílie - Nizozemsko (vpravo - Robinho dává z gól) / Autor: Reuters

16:40
Zajímavost
Novinkou televizních přenosů z mistrovství světa bude od čtvrtfinále "pavoučí kamera". Přístroj zavěšený 20 metrů nad hřištěm, přinášející unikátní pohled přímo z hrací plochy, dosud dodával záběry jen z vybraných zápasů, avšak od čtvrtfinále již nebude chybět na žádném utkání. Spolu s ní bude zápas snímat minimálně dalších 31 televizních kamer. "Pavoučí kamera" díky své ptačí perspektivě umožňuje fanouškům nahlížet na hřiště téměř z pohledu hráče. "Má unikátní perspektivu, protože zatímco ostatní kamery jsou mimo hřiště, tak ona je nad ním," uvedl kameraman Felix Werremeier, jenž na dálku obsluhuje 22 kilogramů vážící kameru, která je vybavená i 3D technologií.
16:00
Důležité
ČTVRTFINÁLE BRAZÍLIE-NIZOZEMSKO SLEDUJEME V PODROBNÉ ON-LINE REPORTÁŽI ZDE!
15:49
ANG
Fabio Capello zůstane trenérem anglické fotbalové reprezentace. Svaz dnes italského kouče navzdory vyřazení v osmifinále MS podržel ve funkci.
14:27
SPA
Zatímco většina lidí se cítí pohodlně ve volném oblečení, španělský fotbalový reprezentant Fernando Llorente má rád upnutý dres. Právě trikot přiléhající těsně k tělu je podle něj jedním z důvodů, proč podává takové výkony, které mu vynesly nominaci na mistrovství světa.
13:12
KLDR
Fotbalisté KLDR sice odjížděli z mistrovství světa v JAR s nejhorší bilancí ze všech 32 účastníků, přesto si tam mnozí z nich udělali dobré jméno. O největší hvězdu severokorejského výběru Čong Te-seho nyní vážně usiluje Bochum. Druholigový německý celek podle japonského deníku Nikkan Sports nabízí za útočníka místního Kawasaki Frontale 250 tisíc eur (asi 6,5 milionu korun).
11:52
NIZ
Přibližně 40 procent nizozemských zaměstnanců si dnes bere dovolenou nebo si alespoň zkracuje pracovní dobu, aby mohli sledovat čtvrtfinále svého národního týmu proti Brazílii na fotbalovém mistrovství světa. Vůbec poprvé během celého šampionátu mohou fanoušci v metropoli Amsterodamu sledovat zápas na venkovní velkoplošné obrazovce.
11:35
SPA
Španělský záložník Javier Martínez si na čtvrtečním týmovém tréninku poranil kotník a určitě nezasáhne do sobotního čtvrtfinálového duelu s Paraguayí. Připojil se tak na marodce k obránci Raúlu Albiolovi. Oba mladíci patří mezi náhradníky, a tak trenér Vincente del Bosque nebude mít starosti se skládáním základní jedenáctky.