Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Ani Čech není neomylný!

Sport

  12:45
PRAHA - Po posledních dvou zápasech Chelsea se opět valí na Petra Čecha kritika ze všech stran. „Blues“ inkasovali od Boltonu a Liverpoolu celkem sedm branek a na to nejsou fanoušci londýnského týmu ani novináři zvyklí. Zaslouží si ale český brankář být takto pranýřován?

Petr Čech v akci. foto: ČTK

Petr Čech udivoval fotbalové trenéry od dětství, v sedmnácti si zachytal první ligu, v devatenácti letech dokonce Ligu mistrů a ve dvaadvaceti odešel do milionářské Chelsea, kde začal lámat rekordy anglické Premier League. Ostrovní média mu přišila přezdívku „Mr. Perfect“ a pomalu začala ztrácet soudnost. Stejně tak fanoušci.

Nikdo totiž není neomylný, ani český brankář. Ano, v posledních dvou letech začal chybovat více než dříve, ale skutečně tak často, aby si zasloužil takovou drtivou kritiku? Není chyba i v obraně Chelsea? Nebo také ve velké sledovanosti české reprezentační jedničky v nejbohatší lize světa a v klubu, kterému díky majiteli Abramovičovi nemohou někteří přijít na jméno?

Je třeba se dívat také na statistiky. V této sezoně i přes tři branky od Fulhamu nebo čtyři od Manchesteru má Chelsea nejlepší obranu v Premier League. Mimochodem, obrana vedená Čechem dostala o devět branek méně, než obrana Juventusu v defenzivní Serii A, které šéfuje opěvovaný Gigi Buffon (Juve inkasoval v posledních dvou zápasech po třech gólech od Chieva i FC Janov). A o jedenáct gólů méně než obrana Realu Madrid, za kterou chytá další špičkový gólman Iker Casillas.

Petr Čech rozhodně nechytá nyní v psychické pohodě. Ale nezaslouží hanět, naopak, potřebuje podpořit. Tak jak to nyní udělal jeho kouč Hiddink. Moc dobře totiž ví, jaký potenciál v českém brankáři dřímá. Mimochodem, brankář Chelsea je z pětice nejlepších gólmanů světa Čech, Reina, Casillas, Van der Sar a Buffon, ten nejmladší (spolu s Reinou).