Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Český fotbal může vybřednout z bahna. Využije ji, nebo pustí k moci třeba Berbra?

Sport

  10:35
PRAHA - Ta zpráva pořádně zaduněla českou sportovní kotlinou. A vlastně nejen tou. O včerejších policejních manévrech v sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) na Strahově a vyslýchání jejího předsedy Miroslava Pelty informoval své čtenáře i respektovaný zámořský server ESPN.com.

Miroslav Pelta na archivním snímku. foto: ČTK

Ještě ve středu večer nebylo jasné, zda bude Pelta kvůli pochybením se státními dotacemi obviněn z trestného činu, či nikoliv.

Zásah policie jsem čekala mnohem dříve, říká bývalá šéfka fotbalové revizní komise

To ale vlastně není nejpodstatnější. Důležité jsou jiné okolnosti. Miroslav Pelta se nechal v roce 2013 při znovuzvolení do funkce slyšet, že chce fotbalu zajistit více peněz a pomoct mu očistit se z dřívějších hříchů. Především z obří korupční aféry z roku 2004. Do té byl ostatně Pelta sám také namočený, jeho hláška z odposlechů o „cinklém jaru“ už zlidověla.

Jak svá slova naplnil?

Už v roce 2012 čelil tzv. Křetínského kabele, o rok později se veřejnost dozvěděla o prodaných zápasech napříč českou fotbalovou scénou, které řídila asijská mafie.

Kromě Pelty policie zadržela kvůli dotacím i radního Březinu a advokáta Janstu

V roce 2015 se několikero fotbalových sudích rozpovídalo o tom, o čem se spekulovalo už delší dobu. A to že Peltova pravá ruka a místopředseda svazu Roman Berbr překračuje svoje pravomoce a de facto skrze svoji životní partnerku a šéfku komise rozhodčích Dagmar Damkovou ji sám řídí.

Resumé těchto kauz, které rozhodně českému fotbalu k očistě nepomohly? První vyzněla do ztracena, další dvě se u soudů táhnou dosud.

Za měsíc, tedy 2. června, má FAČR zvolit své nové vedení. Pelta je v tuto chvíli jediným kandidátem na post předsedy svazu. Důvodem je podle informací LN i to, že je vlastně přijatelný pro všechny silné kluby v zemi.

Není právě v tuto chvíli, kdy se kriminalisté opět zajímají o vrcholový fotbal, načase přestat se ráchat v bahýnku a pokusit se o změnu? Skutečně má nadále řídit svaz nejpopulárnějšího sportu u nás Pelta nebo jej má nahradit neméně kontroverzní Berbr? Či se má k moci vrátit jejich starý známý Vlastimil Košťál?

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč