Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

NHL vládne magické trio

Sport

  14:13aktualizováno  19:03
PRAHA - Crosby, Malkin, Ovečkin – trojice báječných hokejistů, která si v posledních čtyřech letech podmanila celou NHL. Je jim od jedenadvaceti do třiadvaceti let. Přesto jim zámořská hokejová scéna říká pane. Hvězdný kanadsko-ruský triumvirát vládne NHL a nezdá se, že by se na tom v následujících letech mělo něco měnit.

Kamarádi až za hrob - Ovečkin a Malkin. foto: ČTK

Od roku 2005 se vše točilo kolem nového Gretzkyho, kterým se měl stát obletovaný Sidney Crosby. Tak nějak nenápadně vstoupil ve stejném roce do NHL také ruský bohatýr Alex Ovečkin. Ruská kometa nakonec svého souputníka v premiérovém ročníku zastínila a získala Calder Trophy pro nejlepšího nováčka roku.

V následujícím roce vstoupil do soutěže po hodně divokém a celosvětově sledovaném "úprku" z Ruska do Ameriky také Malkin – triumvirát byl uzavřen. Od této chvíle nezískal tři z nejcennějších trofejí NHL – Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč ligy), Hart M. Trophy (nejlepší hráč ligy podle odborníků) a Lester B. Awards Trophy (nejlepší hráč ligy podle hráčů) nikdo jiný. A ne jinak tomu také letos. Navíc Ovečkin potřetí za sebou vládne střelcům soutěže – to před ním zatím nikdo nedokázal.

Na stadionech mimo Pittsburgh jsou "Tučňáci" nejnavštěvovanějším týmem soutěže, návštěvnost ve Washingtonu se díky "Oviemu" zvýšila již o pět tisíc diváků na zápas. Crosby je miláčkem Kanady, Malkina milují Američané díky jeho útěku z Ruska za moře, Ovečkin zase baví fanoušky hromadou gólů a zápalem pro hokej.

Ještě nikdy v historii nečněla takto výrazně trojice hráčů nad "zbytkem světa". Vedení NHL by si své hvězdy mělo hýčkat. Právě tito tři táhnout soutěž v posledních letech v zájmu a ve sledovanosti diváků ve Spojených státech rok od roku blíže basketbalu a baseballu. Dokážou to? Fanoušci hokeje věří, že ano...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!