Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Premier League jako z jiné planety

Sport

  20:04
PRAHA - Nejeden fanoušek se možná během minulého podzimu zalekl. Co udělá finanční krize s jejich oblíbenou fotbalovou souteží? Nezačnou kluby prodávat hráče? Ale kam, když se to dotkne všech. Minimálně milovníci anglické nejvyšší soutěže mohou zůstat v klidu. Televizní společnost Sky prodloužila soutěži smlouvu. Za stejných podmínek...

Fotbalisté Manchesteru United takto slavili letos v květnu triumf v Lize mistrů. Kdo je letos napodobí? foto: ČTK

...Ta zpráva zní jako z jiné planety. Vedení nejsledovanější klubové soutěže na světě dnes podepsalo se satelitní televizní společností miliardáře Ruperta Murdocha prodloužení stávající smlouvy na televizní práva o další tři roky – tedy roku 2013. Čekali byste snížení finančním podmínek? Nikoliv – celý tříletý balíček vyjde Sky na více jak 1,3 miliardy liber (přes 42 miliardy korun). Dalších 58 milionů liber bude dostávat vedení Premier League od BBC za sestřihy zápasů.

Jak je to vlastně možné? V době "recese" a utahování opasků? Paradoxně tomu napomáháme my fanoušci. Premier League je nejsledovanější soutěží světa a nejen já si nedovedu přestavit situaci, že bych doma neměl například UPC, abych mohl sledovat alespoň na Nova Sportu zápasy této ligové soutěže. Přiznejte se, kdo je na tom obdobně? Prostě raději oželím jiné radosti, než bych si přestal platit kabelovku. A díky tomu a také obřím financím z reklamy si může dovolit společnost Sky platit Premier League za vysílání zápasů podobné sumy.


Navíc je tu další paradox! Televizní práva na zbývající balíček 46 zápasů ze 138 (92 jich má Sky) nejspíše získá nejsilnější televizní sportovní společnost USA – ESPN. Tedy ze země, která nepřímo (nebo spíše přímo) svou lehkovážností, globální krizi vyvolala. Opět se ukazuje, že spravedlnost prostě v dnešním světě neexistuje.


Pro nás fotbalové nadšence Premier League je to dobrá zpráva. Dominance anglické fotbalové klubové soutěže nekončí. Spíše naopak...

Autoři: