Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Nečekejte ode mě zázraky, vzkazoval Shaqiri. Pak vstřelil hattrick

Sport

  7:29
Nečekejte ode mě zázraky. Jeden hráč sám nic nezmůže. Musíme být úspěšní jako tým... To jsou argumenty, kterými se švýcarský fotbalista Xherdan Shaqiri bránil kritice, že není správným vůdcem. Ve středu večer svá slova popřel a hattrickem rozhodl zápas. Porazil Honduras 3:0 a protlačil Švýcary do osmifinále mistrovství světa.

Rodilý kosovský Albánec, švýcarský občan Xherdan Shaqiri, po vydařeném zápase, v němž Hondurasu vstřelil 3 góly. foto: ČTK

Kosovský Albánec, který jako malý s rodiči utekl před válkou v Jugoslávii do Švýcarska, měří jen 169 centimetrů, v reprezentaci však je největší hvězdou. Očekávání v úvodu šampionátu nesplnil, a tak ocitl se pod palbou kritiky.

"Já jsem se svým výkonem spokojen," bránil se dva dny po sobotním debaklu 2:5 s Francií, když se dočetl, že za všechno může právě on. "Nemůžu za to, co se píše o mně a mých schopnostech, sám zápasy vyhrávat neumím. Nejsme Španělé ani Brazilci, jsme Švýcaři, kteří potřebují být úspěšní jako tým."

Ve středu mu na první gól stačilo pět minut. Slavil s ukazováčkem před ústy, jako by chtěl utišit své kritiky.

ČTĚTE VÍCE

Své senzační vystoupení otevřel nádhernou trefou. Převzal míč na rohu pokutového území, přesunul se do středu hřiště a mezi obránci vypálil přesnou ránu. Míč se otřel o břevno a zapadl do vzdálenějšího růžku brány.

Po spolupráci s Josipem Drmičem pak přidal ještě dva góly a zaznamenal tak druhý hattrick letošního šampionátu.

Alpský Messi

Tři minuty před koncem za velkých ovací opouštěl scénu v brazilském Manausu. "Je skvělé dát tři góly, ale dosáhli jsme toho jako tým. Společně," zůstal věrný svým předzápasovým ideám. "Jsme v osmifinále a uvidíme, co to s námi udělá."

Dvaadvacetiletý záložník bývá díky své malé výšce i skvělému ovládání míče přirovnáván k argentinskému kapitánovi Messimu. Dokonce se mu občas i přezdívá Alpský Messi. Teď se potká s originálem, Argentina bude příští úterý osmifinálovým soupeřem Švýcarska. "Může se stát cokoliv, teď už nemáme co ztratit," těší se na velkou bitvu.