Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Trenér Německa Löw: Brazilci hrají tvrdě, snad rozhodčí najde správný metr

Sport

  16:05
PRAHA - Obrovitá postava brazilského útočníka Hulka kleje nad klečícím kolumbijským obráncem Zúňigou. Karikaturní kresba v brazilských novinách je jednou z mála připomínek tvrdého zákroku na Neymara. Jinak pořadatelská země mistrovství světa nežehrá, že hlavní hvězda na turnaji už nenastoupí. Jde se do semifinále.

Německo - Austrálie (kouč Německa Joachim Löw). foto: Reuters

Hrůza, kterou Hulk ve fiktivním příběhu na protihráče pouští, ale také může ve skutečnosti demonstrovat fyzickou sílu, důraz a agresivitu, s níž Brazilci vyrukují do úterního semifinále světového šampionátu proti Německu.

"Když se u nás v Evropě řekne brazilský fotbal, tak se každému vybaví míčoví kouzelníci. Ale to případ dnešní Brazílie není. Musíme se připravit na fyzický boj," prohlásil německý záložník Bastian Schweinsteiger.

Němci to nahlas neřeknou, ale mohou mít obavy z "nebrazilské" hry Brazilců. Statistici fotbalistům pořadatelské země během čtvrtfinále proti Kolumbii napočítali 31 nedovolených zákroků, což je obrovské množství.

"Viděl jsem ten zápas, oba týmy udělaly asi milion faulů. Hráči si skákali na záda jen proto, aby přerušili hru. Nechtěli míč získat čistě, jednodušší pro ně bylo faulovat," poznamenal německý kouč Joachim Löw.

"Nehrají ten klasický pohledný brazilský fotbal. Sice pořád mají technické hráče, ale na mistrovství jsou rozhodně nejtvrdším týmem," zdůraznil Löw.

Jeho tým udělal v pěti zápasech jen 57 faulů, Brazilci celkem 96 a jsou nejvíc faulujícím týmem šampionátu. Následuje Kolumbie a Kostarika...

"Jde o to, aby rozhodčí našel ten správný metr," upozornil německý kouč na fakt, že v zápase s Kolumbií španělský sudí Carballo přehnanou tvrdost toleroval. Sice fauly pískal, ale nedával za ně žluté karty.

Z Brazilců napomenul jen brankáře Julia Cesara za penaltový zákrok a pak kapitána Thiaga Silvu, který bránil ve hře kolumbijskému brankáři.

Neymar po ataku Zuňigy dohrál

Hráči jeho benevolence zneužívali, Fernandinho si několikrát ostře vyšlápl na kolumbijskou hvězdu Jamese Rodrigueze. Tvrdý zápas vyvrcholil faulem Zuňigy na Neymara, který musel do nemocnice se zlomeným obratlem a na turnaji skončil.

"Tohle mistrovství světa ukazuje, že žádný tým nebyl schopen hrát krásný útočný fotbal, protože ho vždycky rozbije destrukce soupeře," tvrdí Löw. "Ale taky všichni víme, že krásný fotbal trofeje nevyhrává."

Německý kouč tvrdí, že i když zápas ze strany soupeře bude příliš tvrdý, tak si s tím jeho tým poradí. "Musíme hrát obětavě."

A Schweinsteiger dodává: "Jejich hře se musíme přizpůsobit a rozhodčí taky."

Autor: