Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ramadán na olympiádě: tisíce muslimských sportovců nesmí přes den pít

Blízký východ

  11:25
LONDÝN - Tisíce sportovních hvězd na olympiádě drží přísný půst: od svítání do soumraku žádné jídlo, žádné pití. Letošní olympijské hry se totiž kryjí s ramadánem a v Londýně soutěží na tři tisíce muslimských sportovců.

Fanynky fotbalu sledují zápas mezi Velkou Británií a Spojenými arabskými emiráty. foto: Reuters

Největší překážkou prý není samotný půst, ale jeho délka. Slunce totiž v Británii zapadá o poznání později než na Blízkém východě či v jiných islámských zemích. Kvůli dlouhým letním dnům tak sportovci hladoví průměrně o dvě hodiny déle, než jsou zvyklí.

Atletům ulehčili alespoň islámští duchovní, po dobu olympijského klání totiž sportovce z půstu 'osvobodili'. Islámské právo jej v některých případech umožňuje přesunout na vhodnější dobu a existuje i možnost vyplatit se charitě.

Většina sportovců se však náboženské povinnosti nechce vzdát. Někteří drží zkrácenou formu hladovky, jiní ale trvají na tradici, jako například marocký fotbalový tým. V prvním zápase s Japonskem sice prohráli, ale tvrdí, že ramadán na výsledek hry neměl žádný vliv.

Čtěte také:

“Mám sice méně energie, ale neexistuje pro mě jiná alternativa. Je to mé náboženství. Zápas není žádný důvod k přerušení ramadánu," cituje marockého hráče Núreddína Amrabata britský list the Independent.

Hladovění může zlepšit výkon
Tvrzení muslimských sportovců podporuje i řada vědeckých studií zkoumající účinky půstu. Podle expertů hladovění sportovní výkon zásadně neovlivňuje. "Není to tak jednoduché, mnoho sportovců dokonce tvrdí, že se cítí lépe. Jsou soustředěnější a více v souladu se svým tělem," vysvětlil expert na výživu profesor Ron Maughan.

Naposledy se hry s postním měsícem ramadánem, jehož dodržování patří mezi pět pilířů islámu, kryly v roce 1980. Řada muslimských sportovních organizací žádala Mezinárodní olympijský výbor o přesun termínu, ale bez úspěchu. Organizátoři her vyšli muslimským sportovcům vstříc non-stop provozem kantýn, ve kterých se servíruje halal jídlo, tedy potraviny které mohou muslimové konzumovat.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!