Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Jágr a spol. zahajují boj o medaili. První překážkou jsou Slováci

Sport

  19:05aktualizováno  18. února 4:54
PRAHA - Byl to den jeho 38. narozenin, když se zastavil u amerických novinářů. "Máte pro mě dárky?" "Ne..." "Chápu, vy na ně nemáte. To ruští novináři by mi je přinesli," rozesmál se hokejista Jaromír Jágr.

Jaromír Jágr. foto: ČTK

Tuhle pondělní chvilku popisoval na svých stránkách deník The New York Times. Českou star teď není těžké zastihnout v rozverné náladě - kéž by mu ve Vancouveru vydržela co nejdéle.

ČESKO - SLOVENSKO ON-LINE

A ne pro jeho výročí... Na nějakou oslavu ani není příliš čas, proto se žádná uvnitř národního týmu nekonala. A jestli bylo na číslu 68 v tréninku něco nového, pak pouze jeho přilba na hlavě. Jágr testuje o 200 gramů lehčí model, který ještě není na trhu. Poznáte ho stejně - v zápasech zůstane u osvědčeného.

"Ale s vámi, kluci, někam vyrazím," zalaškoval naposledy s Američany. "Tak přineste ty dárky. Třeba nějaká auta, jo?"

Obrana? Růžička ještě váhá
Ne, teď vážně...Protože na olympiádě se rozjel v noci na dnešek hokejový turnaj, do něhož ve čtvrtek ráno v 6.00 SEČ vstoupí také Češi federální bitvou proti Slovákům. Turnaj, který by národu znovu mohl vrátit hokejovou hrdost - však by se po ústupu ze slávy náramně hodila.

Bitvy se Slováky na olympiádách

7:1 Lillehammer 1994 - o 5. místo: Vůbec první vzájemný zápas bývalých spoluhráčů z dob federace skončil vysokým slovenským debaklem.

3:1 Turín 2006 - čtvrtfinále:
I když Slováci ve své skupině pětkrát vyhráli, v nejdůležitějším momentu znovu selhali proti Čechům, kterým se naopak předtím v turnaji příliš nedařilo.

Česká reprezentace cítí šanci, i když se s ní příliš nepočítá. "Ale už začátek je strašně těžký, pro nás to bude jeden z nejdůležitějších zápasů," řekl kapitán Patrik Eliáš. Spolu s ostatními včera v dějišti her konečně potrénoval pohromadě. Tedy až na zadáka Marka Židlického, jenž šetří bolavé zápěstí. I proto zatím kouč Vladimír Růžička nemá o složení obranných řad příliš jasno. Zato představu ofenzivy už poodkryl a - možná rád vysílá do světa překvapení.

Ani Hossa není ještě zdravý Otázku centra k Jaromíru Jágrovi totiž vyřešil sázkou na slávistu Romana Červenku. Tohle duo přitom spojil s původní druhou variantou - jen s tím rozdílem, že se Petr Čajánek přesune na levé křídlo. Věříte jim? Vzpomeňte, tahle souhra fungovala už v jednom duelu prosincového turnaje v Moskvě. Tam se všichni tři podíleli na dvou gólech.

Tomáš Vokoun ve své speciální masce.

Proti Slovákům však nastoupí až v druhém útoku. Ten první tvoří trojice Havlát - Plekanec - Eliáš. V zámořské NHL teď každý z nich sbíral jeden bod za druhým. "Máme dobrý tým a spoustu šikovných kluků," věří první z nich v produktivitu. "A že nám nikdo nevěří? Necháme je v tom... Můžeme udělat dobrý výsledek." Chcete vědět dobrou zprávu?

Co na tom, že to zní škodolibě. Jenže před vstupem do turnaje je z tábora soupeřů více než důležitá. Kvůli zdravotním trablům totiž do derby nezasáhne útočník Miroslav Šatan ani Marián Gáborík, dravý ostrostřelec z New York Rangers. Otazník visel také nad další oporou Mariánem Hossou. "Uvidíme, jak se budu cítit dál," vzkázal.

S Hossou, či bez něj - už tradičně jsou Slováci zvlášť motivovaní. Je jasné, jak by měli reagovat Češi.

Otázky na OH - Češi jdou do akce

Kdy do turnaje vstoupí? Ve čtvrtek ráno v 6.00 SEČ začne zápas se Slovenskem v hale Canada Hockey Place.

V jaké sestavě nastoupí v první bitvě se Slováky? Trenér Vladimír Růžička si ji představuje asi takto: Vokoun -T. Kaberle, Polák, Židlický, Hejda, Kuba, Kubina, Blaťák, Z. Michálek - Havlát, Plekanec, Eliáš - Jágr, Červenka, Čajánek - Erat, Krejčí, Fleischmann - M. Michálek, Vašíček, Rolinek.

Jakou mají s federálním soupeřem vzájemnou bilanci? Výrazně úspěšnou. Na olympiádě Slováky porazili v obou případech, na mistrovství světa vyhráli z 11 utkání hned osm. Naposledy svého soka deklasovali na loňském šampionátu ve Švýcarsku 8:0.

Co dál čeká tým v tomto týdnu? V sobotu od 1.30 SEČ zápas proti Lotyšsku, v neděli od 21.00 SEČ duel s Ruskem. Podle umístění v základní skupině B pak vstoupí do vyřazovací fáze turnaje.

Jaké se jim v zámoří dávají na olympijském turnaji šance? S Čechy američtí novináři příliš nepočítají, mezi favority řadí hlavně domácí Kanadu a Rusko, poté Švédy s USA. Ani podle bookmakerů by do bojů o zlato neměl tým zasáhnout.

Jak si věří oni sami? Jediný úspěch znamená minimálně medaili, ale někteří hráči mužstva se nebojí mluvit rovnou o zlatu.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...