Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Suverénní Manninen znovu selhal

Sport

  16:19
PRAGELATO - Celou sezonu kraluje závodům Světového poháru, ale v osudovém závodě selže. Finský suverén severské kombinace Hannu Manninen skončil v olympijském závodě devátý. Zvítězil německý reprezentant Georg Hettich.

Georg Hettich při skokanské části severské kombinace. foto: AFP

Vedoucí muž po skoku dnes porazil v závěru patnáctikilometrové běžecké části o necelých deset vteřin Rakušana Felixe Gottwalda. Bronzovou medaili v dramatickém závěru vybojoval Nor Magnus Moan, který jen o pár centimetrů porazil krajana Pettera Tandeho.

Z českých sdruženářů byl nejlepší Pavel Churavý, jenž si oproti skoku polepšil o deset příček a obsadil jednadvacátou pozici. Ladislav Rygl a Tomáš Slavík skončili až ve čtvrté desítce, Patrik Chlum dojel předposlední. 

Bez medaile zůstal suverén této sezony Světového poháru Hannu Manninen z Finska, jenž obsadil až devátou příčku. Po skoku byl osmý a až do poloviny běžecké části společně s Gottwaldem a Moanem stahoval náskok vedoucí trojice.

Pak však excelentní běžec, který vyhrál posledních sedm závodů SP, překvapivě
nedokázal se svými soupeři udržet kontakt a na desátém kilometru na ně ztrácel dvanáct vteřin. V závěru se trojnásobný vítěz Světového poháru ještě propadl a opět se nedočkal své první individuální medaile z velké světové akce.

Hettich jako vítěz skoku odstartoval do běžecké části závodu z vedoucí pozice. Záhy se na něj dotáhli Tande a Fin Jaakko Tallus a společně také absolvovali většinu závodu. Přibližně dva a půl kilometru před cílem lídry dostihli Gottwald s Moanem.

Hettich v závěrečném stoupání jako jediný dokázal zachytit Gottwaldův nástup a v závěru zkušenému Rakušanovi ujel. Sedmadvacetiletý Němec se přitom radoval z vůbec prvního
vítězství na elitním závodě, zatím nikdy nevyhrál ani ve Světovém poháru.

Výsledky:
1. Hettich (Něm.) 39:44,6,
2. Gottwald (Rak.) -9,8,
3. Moan - 16,2,
4. Tande (oba Nor.) -16,3,
5. Tallus (Fin.) -17,3,
6. Haseney -51,1,
7. Kircheisen (oba Něm.) -1:10,5,
8. Lodwick (USA) -1:12,0,
9. Manninen (Fin.) -1:35,6,
10. Maslenikov (Rus.) - 1:45,6,
...
21. Churavý -3:29,6,
36. Rygl -5:14,1,
37. Slavík -5:14,8,
47. Chlum -10:19,3.
Autoři: ,