Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Abraham dojel v Itálii sedmý

Sport

  14:45
MUGELLO - Český motocyklový jezdec Karel Abraham obsadil ve Velké ceně Itálie v Mugellu sedmé místo ve třídě do 250 ccm a vyrovnal své maximum v kariéře. Jeho krajan Lukáš Pešek do cíle nedojel. Z vítězství se radoval Ital Marco Simoncelli.

Pešek opět nedojel. foto: ČTK

Pešek měl přitom závod fantasticky rozjetý. V kvalifikaci zajel pátý čas, což je jeho maximum ve dvěstěpadesátkách, a v popředí se udržel i po startu. Bezpečně se držel ve čtyřčlenné skupině, která v té chvíli bojovala o čtvrté místo.

Když potom v šestém kole odstoupil prozatímní lídr Alvaro Bautista, otevřela se před Peškem a jeho protivníky šance na umístění na stupních vítězů. Pražský rodák sváděl tvrdé souboje se svým týmovým kolegou Thomasem Lüthim ze Švýcarska a Španělem Alexem Debonem, v desátém kole ale v jedné ze zatáček upadl a potřetí za sebou pro něj závod skončil předčasně.

"Byl jsem moc rychlý, chtěl zavřít stopu a uklouzl mi předek," popsal Pešek příčinu pádu. I přes tuto chybu byl ale se svým výkonem vcelku spokojený. "Já i tým chceme jezdit vepředu a bojovat o přední příčky. Je proto lepší, když jsem jel deset kol mezi nejlepšímu, než kdybych byl celý závod za desátým místem. Dnes jsem se cítil výborně a bavilo mě to. Škoda jen, že to nevydrželo až do cíle," vysvětlil Pešek, čtvrtý muž loňské konečné klasifikace ve třídě do 125 ccm.

Pád dnes nepostihl jen Peška, ale i řadu dalších jezdců. I díky tomu a pozornému výkonu se vpřed "prokousával" Abraham, který do závodu odstartoval po 16. čase z kvalifikace až ze čtvrté řady. Brněnský jezdec se propracoval až do elitní desítky, kterou sice ještě nakrátko opustil, ale nakonec se posunul až na sedmé místo a získal devět bodů.

Z vítězství se nakonec radoval Simoncelli, který vyšel vítězně z dramatického souboje s Hectorem Barberou, který pro španělského pilota skončil po kontaktu obou soupeřů ošklivě vypadajícím pádem. Druhý tak nakonec dojel Debon, třetí Lüthi.

Do 250 ccm: 1. Simoncelli (It./Gilera) 40:19,910, 2. Debon (Šp./Aprilia) -0,499, 3. Lüthi (Švýc./Aprilia) -0,712, 4. Kallio (Fin./KTM) -7,403, 5. Pasini (It./Aprilia) -12,542, 6. Locatelli (It./Gilera) -12,790, 7. Abraham -16,114, ...L. Pešek (oba ČR/Aprilia) nedokončil.

Průběžné pořadí MS (po 6 ze 17 závodů): 1. Kallio 106, 2. Pasini 88, 3. Debon 79, 4. Simoncelli 78, 5. Aojama (Jap./KTM) 61, 6. Takahaši (Jap./Honda) 59, ...15. Abraham 21, 18. Pešek 12.

Autor:

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...