Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

ANKETA Ukončí kralování francouzského obra Rinera český chasník Krpálek?

Sport

  7:00
PRAHA - Judistické soutěže na olympiádě v Riu jsou minulostí. Další setkání se bude konat opět za čtyři roky. A to v zemi zaslíbené tomu sportu – Japonsku, konkrétně Tokiu. Není pochyb, že právě judisté budou na těchto hrách hlavním tahákem programu. Do hlavní role se tak může obsadit i český zlatý hrdina z Ria Lukáš Krpálek.

Lukáš Krpálek vs. Teddy Riner foto: ČTK/REUTERS

Pro zemi, která tento sport vymyslela, půjde o historickou událost. Právě zde mělo v roce 1964 judo svoji olympijskou premiéru. Tehdy se ale ještě nezápasilo v osmi vahách tak, jako nyní.

Pochopitelně nejsledovanější – tak jak to u úpolových sportů bývá obvyklé – bude ta nejtěžší divize, tedy nad 100 kilogramů. Té vládne posledních devět let jediný muž – sedmadvacetiletý Francouz Teddy Riner.

Lukáš Krpálek vs. Teddy Riner
Teddy Riner slaví.

Ten za toto období posbíral osm titulů mistra světa v jedné řadě (světové šampionáty nejsou v letech, kdy se koná OH), stal se pětkrát mistrem Evropy a v pátek podruhé v řadě olympijským šampionem (z Pekingu 2008 má bronz).

Lze předpokládat, že bude chtít právě v Tokiu završit jako první supertíha zlatý olympijský hattrick, navíc v jednatřiceti letech, tedy na vrcholu sil. Kromě současných rivalů mu ale může přibýt jeden konkurent, který zatouží taktéž vstoupit do historie.

O necelé dva roky mladší Čech Lukáš Krpálek!

Ten totiž už před olympiádou prohlašoval, že s ohledem na shazování zhruba devíti kilogramů do polotěžké váhy (do 100 kg) bude chtít ochutnat supertíhu. A svá slova zopakoval také po zlatém tažení Riem, když k nim ještě přidal ta o případné pauze.

Pokud se tak milovník obřích porcí masa a těstovin skutečně rozhodne, stane před extrémně těžkým úkolem! Historie juda nepamatuje zápasníka, který by se stal mistrem světa, nebo olympijským šampionem v těchto dvou divizích.

Pouze vítězi z Atén – Bělorusovi Iharu Makarauovi – se povedlo po olympijském zlatu ve „stovce“ vybojovat dvě medaile z mistrovství Evropy ve váze +100. V roce 2009 byl bronzový, o rok později zlatý (ani na jednom Riner nestartoval).

Jistě, možná jde o velikášská slova, těžko ale předpokládat, že Krpálek ověšený olympijským zlatem, titulem mistra světa (seniorů i juniorů), tituly mistra Evropy (seniorů, „23“ i juniorů), zlatem z Univerziády a stříbrem z Evropských her v Baku půjde o váhu výše sbírat porážky či umístění mimo medailové příčky.

To by totiž ani nebyl on.

Je ale otázkou, zda 205 centimetrů vysoký a 135 kilogramů těžký Riner, který neprohrál od roku 2011 už 99 zápasů v řadě a celkem za kariéru padl devětkrát z 204 soubojů, není pro o sedm centimetrů nižšího a 25 kilogramů lehčího Krpálka přece jen už velké sousto (český judista vyhrál v kariéře 207 zápasů z 269).

I když... Nejsou právě podobné „Mission Impossible“ to, co žene sportovce vpřed? Kdo z hvězd Ria a vlajkonošů na zahajovacím ceremoniálu brazilské olympiády vstoupí za čtyři roky do historie?

Anketa

Měl by judista Lukáš Krpálek přestoupit do nejvyšší váhy a mít tak šanci vyzvat Teddyho Rinera?

Ano, je to obrovská výzva 117
Ne, proti Rinerovi nemá šanci 39
Je mi to jedno, judo nesleduji 18

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč