Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

BARTH Racing se vrací na Rallye Dakar. Do Saúdské Arábie se vydá čtyřkolkář Tůma

Zdeněk Tůma se představí v novém ročníku Rallye Dakar. foto: BARTH Racing

PRAHA - BARTH Racing hlásí návrat na Rallye Dakar. V Saudské Arábii zaútočí na přední příčky čtyřkolkář Zdeněk Tůma.
  12:15

Převratná změna. Rallye Dakar se od nového roku pojede v Saúdské Arábii

Zpátky na scéně nejnáročnější motoristické soutěže světa. Pardubický tým BARTH Racing se po roční odmlce znovu zúčastní slavné Rallye Dakar, která se premiérově pojede v Saudské Arábii. 

Naděje tentokrát vkládá do jediného závodníka – čtyřkolkáře Zdeňka Tůmy. 

„Naše šance jsou vysoké. Zdeněk při obou startech Dakar dokončil, neustále se zlepšoval. Už má zkušenosti a v dunách je navíc velmi silný. Věřím, že se může dostat i k první pětce,“ sdělil šéf stáje Michal Burkoň.

Chtěli jsme si Saúdskou Arábii vyzkoušet

Po jedenácti ročnících v Jižní Americe se legendární Dakar poprvé koná na Středním východě. 

Arabské dobrodružství vypukne 5. ledna 2020 v rudomořském přístavu Džidda a po dvanácti etapách vyvrcholí v nově budovaném zábavním centru Kiddija. U toho BARTH Racing nechtěl chybět. 

„Když pořadatel oznámil, že závod přesunuje do Saudské Arábie, tak jsme se rozhodli, že to zkusíme. Zatím moc nevíme, co od tamního prostředí očekávat. Těch informací je hrozně málo,“ prohlásil Burkoň.

Zdeněk Tůma se představí v novém ročníku Rallye Dakar.

„Oproti Jižní Americe je to ale z několika pohledů lepší destinace. Nachází se o dost blíž, není tam tak velký časový posun a zdravotní péče je zajištěná na té nejkvalitnější úrovni,“ dodal.

Do saudskoarabského království míří český tým v čele se zkušeným čtyřkolkářem Zdeňkem Tůmou. 

Ten se v roce 2017 na Dakaru zaskvěl dvanáctým místem, o rok později skončil patnáctý. Letos chce s vyladěnou Yamahou Raptor 700 do top deset.

Čeká nás něco podobného jako v Maroku

I on toho zatím o třinácté největší zemi světa nestihl moc zjistit. Ale trať vedoucí přes obrovskou poušť Rub al-Chálí, kde jsou až 250 metrů vysoké duny, by mu měla vyhovovat. 

„Trasa má být dlouhá šest tisíc kilometrů, s přejezdy až devět tisíc kilometrů. Start bude na březích Rudého moře, pak nás čekají hory, kamenité cesty a šotoliny,“ věří si Tůma.

„Předpokládám, že to bude něco podobného jako v Maroku. Ta druhá polovina, až se dostaneme k Rijádu, povede prakticky stále v písku. To by mi mělo sedět,“ doplnil.

Zdeněk Tůma se představí v novém ročníku Rallye Dakar.

Pardubická stáj nikoho dalšího neoslovovala. 

„Zcela záměrně. Přesně nevíme, do čeho jdeme, je tam spousta otazníků a neznámých. Celkově nás jede šest. V minulých letech nás bylo i čtyřiadvacet, což už bylo poměrně náročné na logistiku,“ vysvětlil Michal Burkoň.

Dobrodružství s touaregem

Duny Saudské Arábie tak ochutná jen Tůmova čtyřkolka a dvě doprovodná auta. V asistenčním vozidle pojedou mechanici, kteří se budou starat jen o závodníka, aby měl po technické stránce vše co nejlépe připraveno. 

BARTH Racing doplní další vůz, Volkswagen Touareg, který bude řídit moderátor Vlasta Korec. 

Zdeněk Tůma se představí v novém ročníku Rallye Dakar.

„Stejně jako v minulosti budou pro Českou televizi přinášet zákulisní informace a přibližovat krásy Saudské Arábie,“ nastínil majitel Autocentra BARTH, který se bezpečnostních rizik v muslimské zemi příliš neobává. 

A to ani po zářijových raketových útocích dronů na tamní rafinerie „Respekt z toho samozřejmě mám. Ale myslím si, že si tam nedovolí nic podcenit. Určitě udělají vše, aby tam bylo bezpečno.“

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...