Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Basketbalisté potvrdili výbornou formu. Připsali si první výhru v historii nad Italy

Sport

  20:15
HAMBURK - Čeští basketbalisté v přípravném utkání v Hamburku porazili Itálii 87:80 a připsali si tak první výhru nad týmem z Apeninského poloostrova v historii po předchozích deseti porážkách. Zvedli si navíc sebevědomí před pokračováním kvalifikace o mistrovství světa.

Jan Veselý se po návratu do reprezentace stal mužem utkání. foto: ČTK/AP

Český výběr podle očekávání táhli Jan Veselý, který nasbíral 19 bodů a osm doskoků, a Tomáš Satoranský. Ten ke 14 bodům včetně klíčové trojky v závěru zaznamenal deset asistencí. Vojtěch Hruban přidal 15 bodů.

Itálie postrádala největší hvězdy z NBA Marca Bellineliho a Danila Gallinariho, přesto nasadila hvězdy z Euroligy a oproti vysokým porážkám z ME 2015 a olympijské kvalifikace 2016 ve vzájemných zápasech je výhra dobrým signálem o české formě.

„Šlo hlavně o to se sehrát a to se povedlo. I když to nebyl úplně uhlazený výkon, tak jsme do toho dali hodně energie a to rozhodlo. Dokázali jsme je uběhat. Na první zápas to vůbec nebylo špatné a máme na čem stavět. Pokud dokážeme hrát celý zápas jako ty začátky poločasů, tak to bude dobré,“ řekl Hruban.

Češi chtěli v Hamburku pracovat zejména na souhře po připojení hlavních hvězd Satoranského s Veselým, ale už od úvodních minut to vypadalo, jako by spolu hráli celou sezonu. 

Od začátku dobře kombinovali a rychlým přechodem do útoku ničili italskou obranu. Po čtvrthodině hry svěřenci trenéra Ronena Ginzburga vedli o 20 bodů.

Ve druhé čtvrtině ale Italové přeci jen zabrali v obraně, zvýšili aktivitu, chytla se jejich největší hvězda Luigi Datome a do poločasu snížili na osm bodů, když využil i českých chyb.

Do druhé půle ale Češi opět nastoupili s lepší koncentrací i obranou, za pět minut dovolili soupeři jen dva body a navýšili náskok opět na 19 bodů. Opět však přišlo polevení. Itálie začala stahovat a schylovalo se k dramatické koncovce.

V klíčovou chvíli se ale ukázaly obě české hvězdy. Veselý dal nejprve těžkou střelu z otočky a především byl velmi jistý při trestných hodech, kterých proměnil devět z deseti. 

Satoranský pak 40 vteřin před koncem trefil těžkou trojku v poslední vteřině útoku a zařídil tak sedmibodové vedení, které sebralo Itálii šanci na obrat.

„Měli jsme dobré momenty, špatné momenty. Začali jsme dobře oba poločasy. Souhra byla lepší v útoku než v obraně, kde jsme dělali chyby a platili za ně zejména ve druhé půli. Ale byl to pro nás první zápas v tomto složení a věřím, že proti Rusku budeme ještě silnější,“ řekl trenér Ginzburg.

V sobotu se Češi utkají s vítězem duelu mezi Německem a Tureckem o triumf na turnaji.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč