Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky zvítězily a jsou v osmifinále

Sport

  20:14
SAO PAULO - České basketbalistky porazily ve svém posledním vystoupení v základní skupině D na mistrovství světa v Brazílii 93:72 Tchaj-wan a do osmifinále postupují ze druhého místa za Francií, která skupinu vyhraje.

Česká basketbalistka Ivana Večeřová. foto: Andre PennerČTK

Naopak hráčky Tchaj-wanu nevyhrály ani jeden ze tří zápasů a čeká je souboj o dvanácté až
šestnácté místo.

Do osmifinálové fáze jdou úřadující mistryně Evropy s dvěma body za vítězství s Kubou. V šestičlenné skupině je čekají tři duely s postupujícími ze skupiny C, mezi nimiž by neměly chybět velmoci USA a Rusko. Do čtvrtfinále pak postupují čtyři nejlepší.

Houževnaté basketbalistky Tchaj-wanu vsadily proti českému týmu na bojovnou a nepříjemnou obranu, kterou prokládaly rychlými protiútoky. Trenér Bobrovský nemohl počítat se zraněnou Pavlíčkovou a nasadil zkušenou základní pětku s Machovou, Klimešovou, Kulichovou, Vítečkovou a Veselou. I když získaly v úvodu české basketbalistky po trojce Machové po šesti minutách slibný náskok 15:7, soupeřky se nevzdaly a postupně korigovaly
výsledek.

Po první čtvrtině už vedly české hráčky pouze o tři body, když se na ztrátě slibného vedení se podílely zbytečné chyby při rozehrávce do obsazeného prostoru pod košem. Stejný scénář měla i druhá čtvrtina. Český tým zásluhou přesně střílejících Vítečkové a Veselé, které jen za první poločas daly po třinácti bodech, získal zpět ztracený náskok. Trenér Bobrovský se vrátil ke hře se dvěma rozehrávačkami a akce českých basketbalistek dostaly větší rychlost s využíváním úniků po křídlech.

České hráčky také uplatnily svou výškovou převahu, v podkošových soubojích získávaly vakrát více míčů než jejich soupeřky. Přesto dolehla na české hráčky ke konci poločasu drobná krize, při níž se snížil jejich bodový náskok. Basketbalistky Tchaj-wanu vycítily
šanci na případný zvrat, ovšem přesně zakončující české hráčky jim tuto naději rychle sebraly.

Po změně stran už dostal zápas očekávaný scénář. Hráčky Tchaj-wanu povzbuzované třemi stovkami svých příznivců sice bojovaly, jejich útočné akce ale ztratily rychlost. Při delších kombinačních akcích už pracně hledaly proti důrazné obraně prostor ke střelbě. Naopak český tým se snažil své akce dotáhnout až na pivotky.

Po nevýrazném výkonu v prvním poločase se začalo střelecky dařit Kulichové, která jen za třetí čtvrtinu dala deset bodů a měla velký podíl na zvýšení náskoku, který po půlhodině hry vzrostl na jedenáctibodový rozdíl 63:52. Trenér Bobrovský dal poprvé na šampionátu větší herní příležitost Křížové a také rozehrávačce Uhrové.

Ani v závěrečné čtvrtině české hráčky nepolevily v tempu, své soupeřky jasně převyšovaly v podkošovém doskakování, navíc se jim začala v závěru dařit i střelba, což se odrazilo na zcela jednoznačném vítězství.

Česká republika - Tchaj-wan 93:72 (18:15, 40:35, 63:52)
Nejvíce bodů: Vítečková 23, Veselá 13, Machová 11, Uhrová 10, Kulichová 10 - Feng-Čchuan Čch'-ang 21, Ťü-Jü Lan 16, Čch' Wen 14. Rozhodčí: Leemann (Švýc.), Scharová (Kostarika) a Ho (Malajsie). Fauly: 13:21. Trestné hody: 22/18 - 17/14. Trojky: 3:4. Diváci: 1000.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!