Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Bauer půjde kvůli dýchání pod nůž

Sport

  13:50
PRAHA - Nejspíš půjde na operaci nosní přepážky, která je původcem jeho zdravotních problémů, navíc Lukáš Bauer zřejmě angažuje v olympijské sezoně také sportovního psychologa Olega Mazurova. Všechno kvůli tomu, aby se důkladně připravil na příští rok, jehož vrcholem budou olympijské hry ve Vancouveru.

Lukáš Bauer s medailí. foto: ČTK

Pro nejlepšího českého běžce na lyžích ale vrcholem další sezony bude také Tour de Ski, nechce se totiž jako letos v případě mistrovství světa v Liberci upínat pouze na jeden závod.

Chirurgický zákrok by měl odstranit Bauerovy potíže, s nimiž se potýkal takřka celou minulou sezonu a které hodně ovlivnily jeho přípravu. "Možná je doktor opotřebovanější po sezoně víc než já," řekl lyžař na dnešní tiskové konferenci v narážce na své opakované patálie, které musel řešit lékař Martin Koldovský. On i jeho další kolegové stanovili zákrok na 10. dubna. "Když to půjde, jak má. Mělo by to snad odstranit zdroj problémů, aby nás za rok zase nestrašily," vysvětlil Bauer.

V průběhu jarní a letní přípravy bude pro Bauera důležitá ještě těsnější spolupráce s imunologem. "Protože organismus je přetěžován, tak aby více odolával infekcím a bacilům," uvedl lyžař, jenž už nemá krční mandle. "Od malička jsem trpěl na průdušky. Takže ať uděláme cokoliv, netroufám si říct, že ty potíže přestanou. Jde o to, abych jich měl co nejméně," řekl.

Bauer je všestranný sportovec, trenér má o něj strach
Bauerovi prý chtělo samo od sebe pomáhat mnoho lékařů i léčitelé. "Je na doktorovi Koldovském, aby to vyhodnotil," prohlásil manažer Martin Müller. Vedle zdraví bude Bauer měsíc a půl dohánět resty ve škole, věnovat se rodině, s níž se chystá na dovolenou. Pak bude v rámci tréninku jezdit na horském kole, kromě jiného pojede závod o Krále Šumavy i mistrovství republiky v Karlových Varech v cross country, terénní triatlon x-terru v Ostrově, rovněž domácí šampionát a také MČR v běhu na kolečkových lyžích.

Takové aktivity přitom mohou budit obavy ze zranění. "Nemůžu mu vzít něco, co ho baví. Slíbil, že z kopce bude jezdit pomalu," usmál se kouč Miroslav Petrásek. V polovině dubna bude vedení úseku běhu na lyžích projednávat přípravu na novou sezonu. Stanoví rozpočet a nejspíš potvrdí Petráska jako hlavního trenéra. "Doufám, že tyhle věci se měnit nebudou, že budou aspoň jako letos," přál si Bauer.

Přesto sám hledal možnosti inovace a po čtyřech letech se nejspíš vrátí ke spolupráci s Mazurovem. "Musím se rozhodnout, jestli do toho jít nebo na jaké bázi spolupracovat," řekl Bauer. "Chci si připomenout, že když závodím, je třeba se oprostit od všech problémů a soustředit se na výkon. Trochu potrénovat hlavu," pokračoval.

V uplynulém roce si stanovil jediný cíl a medaili z MS v Liberci získal. Byl ale pod takovým tlakem, jehož se chce v olympijském roce vyvarovat.

Medaile z olympiády je tak jedním, nikoliv jediným cílem. "Loni mě to v podstatě moc nebavilo, takže za rok bych se soustředil nejradši na celou sezonu a každý závod," řekl. Sám však ví, že to nejde. "Takže chci bojovat o stupně vítězů i na Tour de Ski. Vím ale, že zase budu stavěný do role adepta na olympijskou medaili," podotkl muž, který bude hlavní tváří kampaně Českého olympijského výboru pro hry ve Vancouveru.

Autor:

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...