Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Berdych o Turnaj mistrů: utká se s Tipsarevičem

Sport

  17:39
PAŘÍŽ - Soupeřem českého tenisty Tomáše Berdycha ve třetím kole turnaje Masters v Paříži bude neoblíbený protivník Janko Tipsarevič. Pokud sedmadvacetiletého Srba, který dnes v hale Bercy za 51 minut zdolal Američana Alexe Bogomolova 6:1 a 6:0, porazí, zajistí si účast na Turnaji mistrů.

Tomáš Berdych foto: ČTK

Šestadvacetiletý Berdych se s Tipsarevičem dosud utkal čtyřikrát a nikdy neuspěl. Letos s ním prohrál na US Open a Masters v Montrealu, loni na něj nestačil v semifinále Davisova poháru a v roce 2004 ve Stockholmu. Pokud srbského soupeře v Paříži poprvé v kariéře porazí, zajistí si světová sedmička bez ohledu na výsledky soupeřů účast na Turnaji mistrů.

Ani případná pátá porážka s Tipsarevičem by však Berdycha o závěrečný podnik sezony nutně nepřipravila. Z elitní osmičky, která se do Londýna kvalifikuje, by český tenista vypadl jen v případě, že Francouz Jo-Wilfried Tsonga a Američan Mardy Fish postoupí do čtvrtfinále a jeden z trojice Tipsarevič, Španěl Nicolás Almagro a Francouz Gilles Simon turnaj v Bercy vyhraje.

Davis Cup: Srbsko - Česko (Janko Tipsarevič)
Davis Cup: Srbsko - Česko (Janko Tipsarevič)

Janko Tipsarevič dokázal porazit Tomáše Berdycha celkem čtyřikrát.

Své první zápasy na pařížském Masters zvládli bez problémů dva nejvýše nasazení tenisté Novak Djokovič a Skot Andy Murray. Srbský lídr světového žebříčku porazil 6:4, 6:3 Chorvata Ivana Dodiga a už jen díky tomu, že ve francouzské metropoli nastoupil, se může těšit i ze speciální prémie 1,6 milionu dolarů od ATP za účast na sedmi turnajích Masters z osmi.

Djokovič si mohl přijít na rovné dva miliony, ale ze zdravotních důvodů letos vynechal Šanghaj. I jeho účast v Paříži byla ohrožena kvůli problémům s ramenem, ale dnešní úvodní duel zvládl dobře a zakončil ho stylově esem.

Murray si připsal už sedmnácté vítězství za sebou po výhře nad domácím Jérémym Chardym 6:2, 6:4. Od porážky v semifinále US Open britský hráč vyhrál turnaje v Bangkoku, Tokiu a Šanghaji a dvě vítězství slavil i v Davis Cupu.

Autor: