130 let

Tenista Tomáš Berdych se probojoval do osmifinále Australian Open. | foto: ČTK

Berdych se probojoval do osmifinále

Sport
  •   13:21
MELBOURNE - Tenista Tomáš Berdych se probojoval do osmifinále Australian Open, v němž bude jeho soupeřem světová jednička Švýcar Roger Federer. Nejlepší český hráč dnes porazil ve třetím kole Argentince Juana Monaka 3:6, 6:3, 7:6 a 6:2.

Postupem do osmifinále Berdych vyrovnal své maximum na úvodním grandslamu sezony z loňského roku, kdy ho zastavil Rus Nikolaj Davyděnko. Oproti Federerovi, který se dnes trápil čtyři a půl hodiny se Srbem Jankem Tipsarevičem, ušetřil třináctý nasazený český tenista více sil. Na kurtu pobyl necelé dvě hodiny.

Se švýcarskou hvězdou se Berdych utká posedmé v kariéře. Uspěl pouze jednou, hned při prvním vzájemném duelu na olympiádě v Aténách. Od té doby uhrál proti Federerovi všehovšudy jeden set. Berdych si musel na zápas s Monakem počkat kvůli dešti, který narušil dnešní program. Jejich utkání bylo přesunuto pod střechu do Vodafone Arény.

Dvaadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí ztratil v utkání s o rok starším Monakem hned na úvod první set na turnaji, ale v dalších třech sadách zvítězil a potvrdil roli favorita. Sice se dopustil více nevynucených chyb než jeho soupeř, 23. hráče světa však předčil ve vítězných úderech.

Autor: ČTK