Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Björndalen je po úspěšném protestu opět mistrem světa

Sport

  16:03
Pchjongčchang - Mistrem světa ve stíhacím závodě na šampionátu biatlonistů v Pchjongčchangu se stal za dramatických okolností Ole Einar Björndalen. Fenomenální Nor byl dnes stejně jako v sobotním sprintu nejrychlejší, ale vzápětí přišel o první místo kvůli penalizaci za zkrácení trati. Pětičlenná jury mezinárodní unie IBU však po protestu několika výprav nakonec potvrdila původní výsledky.

Björndalen na střelnici. foto: ČTK

Druhé místo obsadil ruský reprezentant Maxim Čudov, který se dokonce pár desítek minut radoval z mistrovského titulu. Bronz vybojoval Björndalenův týmový kolega Alexander Os. Nejlepší z Čechů Michal Šlesingr finišoval na devatenáctém místě.

Björndalen, který se stal sobotním vítězstvím podle získaných medailí definitivně nejlepším biatlonistou historie, dnes znovu ukázal svoji výjimečnost. Norská legenda se od úvodu pevně držela v čele závodu a po celý jeho průběh před sebe nikoho nepustila.

Björndalen přijel do cíle s pohodlným náskokem 42 sekund, ale z 85.

vítězství v závodech započítávaných do hodnocení Světového poháru se příliš dlouho neradoval. Krátce po dojetí jury nečekaně oznámila, že si v úvodu nepovoleně zkrátil trať, což ho po minutové penalizaci odsunulo na několik desítek minut z první pozice na třetí. Rozhodčí dokonce uvažovali i o diskvalifikaci.

Vítězství na chvíli připadlo Čudovovi, jenž po přepočítání výsledků porazil Björndalena o 18,3 sekundy. Před norského favorita se v té době dostal také jeho krajan Os, který dnes vybojoval první seniorskou medaili v kariéře.

Vedle Björndalena si podle jury zkrátilo v okolí startu trať také dalších deset biatlonistů, což výrazně zamíchalo s pořadím. Několik reprezentací v čele s Nory však podalo proti upraveným výsledkům protest a pětičlenná odvolací jury nakonec penalizaci zrušila. Dění v Pchjongčchangu provázely obrovské zmatky, zrušeno bylo slavnostní vyhlášení.

Nejlepší z Čechů Michal Šlesingr, jenž před šampionátem prodělal virózu, navzdory pěti chybám na střelnici poskočil z 32. pozice po sprintu na solidní 19. místo. Polepšil si také Zdeněk Vítek. Zkušený závodník se posunul z 50. příčky na 28., a pokud by zůstaly v platnosti penalizace, skončil by ještě o dvě pozice výše. Stíhací závod naopak nevyšel Jaroslavu Soukupovi, jenž dojel se sedmi chybami osmačtyřicátý.

Autor: