Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bojovnice se šavlí v ruce. Muslimskou šermířku čeká první olympiáda

Sport

  10:00
PRAHA - Mohla by se živit jakkoliv. Má vysokoškolské vzdělání, zcestovala pomalu celý svět. Američanka Ibtihaj Muhammadová ale miluje šerm. A právě tato láska ji dovedla až pod pět olympijských kruhů v Riu, kde se tak stane první reprezentantkou své země, která nosí hidžáb.

Ibtihaj Muhammadová. foto: Reprofoto

Na instagramu sleduje třicetiletou šermířku na 58 tisíc lidí. Během pobytu v olympijské vesnici už stihla společnou fotku se španělským tenistou Rafaelem Nadalem, má za sebou oficiální fotky i natáčení spotu americké výpravy v Riu.

Všude ji uvidíte s tradičním muslimským hidžábem. Dokonce i po boku amerického prezidenta Baracka Obamy. Odmítla si jej sundat i během tradičního jarního festivalu v Austinu – Sout by Southwest.

Prostřednictvím šermu bojuje proti diskriminaci žen, muslimů a vlastně i sexismu ve svém vlastním sportu. Vždyť ženský šerm je součástí olympijské rodiny krátce – pouze dvacet let. Šavle, ve které závodí Muhammadová – pak byl poprvé zařazen do programu her až v roce 2004.

„Totální sexismus, to je šerm,“ krčí rameny třicetiletá žena. „Náš sport má dlouhou historii šovinismu,“ doplňuje ji Tim Morehouse, stříbrný medailista z her v Pekingu 2008.

First day in the Olympic Village and I've already met one of the greats.. Rafael Nadal!  #TeamUSA #ibtihajinRio

Fotka zveřejněná uživatelem Ibtihaj Muhammad (@ibtihajmuhammad),

V té době ještě Muhammadová netušila, že se někdy na sportovní svátek vůbec podívá. „Je to vzácné. A krásné, možné jen v naší zemi,“ říká Zoran Tulum, americké šermířský reprezentační trenér.

Ne, nemluví o nějakém prosazování rodačky z Maplewoodu v New Jersey na úkor kvalitnějších závodnic. Muhammadová je totiž tak trochu rarita tohoto sportu.

Šermu se začala naplno věnovat až v sedmnácti letech, když vstoupila do prestižního klubu Peter Westbrook Foundation. Je trojnásobnou americkou šampionkou a vítězkou juniorské olympiády z roku 2005. Jenže do Londýna se ještě neprobila, přestože je v seniorské reprezentaci od roku 2010.

Od roku 2011 ale sbírá týmové medaile – včetně zlata z roku 2014. V současnosti je americkou dvojkou a světovou osmičkou ve své disciplíně.

„Olympijské hry nebyly mým snem. Skoro to vypadalo jako sen lidí kolem mě,“ vyprávěla nedávno v rozhovoru pro The Wall Street Journal. Šerm rozhodně neoplývá penězi jako fotbal a jiné sporty a udržet se na vysoké úrovni není ani za velkou louží snadné.

Muhammadová se ale do Ria nakonec kvalifikovala a i když nebyly hry jejím snem, může nyní svojí účastí v Brazílii podpořit svoji snahu o lepší život žen nejen z muslimské komunity.

„Žijeme v době, kdy se lidí chrání svojí nenávistí vůči druhým a pronásledují nevinné na ulicích. To musíme změnit,“ napsala nedávno na svůj twitterový účet. „Jsem hrdá na to, že jsem Američanka a že mohu reprezentovat tuto zemi,“ dodala.

Jaký směr nabere její příběh na olympiádě? Přestože se nakonec nestala americkou vlajkonoškou - sami sportovci dali v hlasování přednost plavci Michaelu Phelpsovi - má Muhammadová dle expertů velkou šanci uspět při sportovních kláních.

A to jak v individuálním závodě, který pro ni startuje v pondělí 8. srpna, tak především v soutěži družstev, kde se společně se svými parťačkami představí o pět dní později.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...