Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Zkrat v závěru štafety. Ruský běžkař udeřil soupeře hůlkou, pak ho srazil k zemi

Bolšunov ve finiši štafety udeřil soupeře hůlkou, pak ho srazil foto: ČTK

Video
Lahti - Skandální závěr měla štafeta mužů na Světovém poháru běžců na lyžích v Lahti. Vedoucí muž seriálu Rus Alexandr Bolšunov v cílové rovince vztekle udeřil finského finišmana Joniho Mäkiho, který ho při závěrečném útoku „zavřel“ za sebou. Po projetí cílem Bolšunov ještě do soupeře schválně najel a srazil ho na zem. Elitní ruská štafeta byla diskvalifikována, na třetí místo se místo ní posunul druhý ruský výběr.
  13:49

Závod vyhráli suverénně Norové. Paal Golberg, Emil Iversen, Sjur Röthe a Simen Hegstad Krüger porazili druhé Finsko o 41 sekund.

Kvůli Bolšunovovu chování přišli o stupně vítězů Alexej Červotkin, Jevgenij Bělov a Denis Spicov. Na bronzovou pozici se posunula čtveřice Ilja Semikov, Ivan Jakimuškin, Andrej Melničenko a Sergej Usťugov.

Bolšunov ve finiši štafety udeřil soupeře hůlkou, pak ho srazil
Bolšunov ve finiši štafety udeřil soupeře hůlkou, pak ho srazil

Mäki si po srážce s Bolšunovem v cílovém prostoru pohmoždil pravou ruku, která mu navzdory ledování otekla. „Ruka nevypadá moc dobře, uvidíme zítra,“ řekl finský lyžař. „Příště mu musím dát na závod helmu,“ žertoval o Mäkim olympijský vítěz Iivo Niskanen, který běžel na třetím úseku.

Podle trenéra ruské reprezentace Jegora Sorina měl být Mäki diskvalifikován. „Saša (Bolšunov) jel očividně pravou stranou a Fin se tam začal přesouvat, dvakrát se srazili lyžemi a v Sašovi to bouchlo,“ prohlásil Sorin. „Ten incident v cíli je samozřejmě něco jiného, ale za chování Mäkiho na trati měli být diskvalifikováni Finové,“ dodal.

Norské ženy prodloužily dlouholetou nadvládu ve štafetách a připsaly si čtrnáctý triumf v řadě. Tiril Udnes Wengová, Therese Johaugová, Helene Marie Fossesholmová a Heidi Wengová zvítězily o 43 sekund před Švédskem, třetí Finsko ztratilo minutu.

Norky nevyhrály pohárovou štafetu naposledy v únoru 2011 v Rybinsku, kde nestartovaly. Poslední porážku v seriálu utrpěly v listopadu 2009, kdy v Beitostölenu obsadily druhé místo za Švédkami.

Norové navázali na loňský úspěch z Lahti, kde se vrátili na první příčku po dvou třetích místech z roku 2019, kdy oba týmové závody vyhráli Rusové. Před tím Seveřané štafetě ve Světovém poháru vládli nepřetržitě od listopadu 2011. 

Autor: