Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

„Posunuly jsme se po bok mužů.“ Kubánské ženy už nejsou jen pro krásu, mohou konečně boxovat

Kubánské ženy se připravují na zapojení do boxerských soutěží. foto: ČTK/AP

Zatímco světová federace bojuje o olympijskou přízeň, kubánští představitelé oznámili, že povolí boxovat také ženám.
  12:30

Nemyslitelné se stává skutečností. S nástupem Fidela Castra k moci v roce 1959 přišly mimo jiné dva významné zákazy: týkaly se profesionálního a ženského boxu.

Ten první skončil letos v dubnu. Ano, pořád platí, že kubánští boxeři mohou bojovat v profesionálním ringu pod dohledem domácí federace a na vybraných galavečerech, ale už to byl posun.

Druhý v pondělí. „Dnes veřejně schvalujeme ženský box v naší zemi,“ pronesl viceprezident Národního institutu pro sport, tělesnou výchovu a rekreaci (INDER) Ariel Saínz.

Skoro se nabízí parafrází dodat, že jde „o malý krok pro Kubu, ale velký krok pro ženy“.

Přestože jeden z nejznámějších světových diktátorů zemřel před více než šesti lety, jeho nařízení platí stále. Ostatně když byl ženský box zařazen do olympijského programu v Londýně před deseti lety, kubánský kouč Pedro Roque zareagoval slovy, že „ženy jsou stvořeny pro krásu, nikoliv pro rány do hlavy“.

A nebyl sám. „Ztratili jsme vážně hodně času, ale nyní si to vynahradíme,“ slíbil kubánským ženám šéf Kubánské boxerské federace Alberto Puig.

„Díky změnám se nám konečně podaří posunout kubánské sportovkyně tam, kam patří – tedy po bok mužů,“ přidala se Emilia Rebecca Hernandézová, která pracuje ve vedení INDER.

Boxer Alvarez se opřel do Messiho: Zneuctil jsi náš dres. Modli se k Bohu, ať tě nikdy nenajdu

V příštím týdnu by se měl uskutečnit vlastně první domácí šampionát žen. Z turnaje, na který je přihlášeno 42 boxerek, vzejde prvních 12 reprezentantek. Ty se pak v příštím roce představí na Středoamerických a Karibských hrách, které jsou zároveň první kvalifikací pro pařížskou olympiádu.

„Jsem na to sám zvědavý, protože jsem nikdy ještě Kubánky boxovat samozřejmě neviděl. Z historického hlediska lze ale očekávat, že budou skvěle fyzicky připravené, věřím, že na tom budou dobře i technicky. Pochopitelně jim ale budou chybět zápasové zkušenosti, uvidíme, jak obstojí na mezinárodní scéně,“ okomentoval novinku Marek Šimák, na konci listopadu nově zvolený prezident České boxerské asociace. A v nové pozici se musí pořádně otáčet.

Vedle pozitivní novinky z ostrova svobody totiž stále otřásají amatérským boxem problémy ve vedení světové federace IBA, kterou řídí ruský funkcionář Umar Kremlev, který se vlastně ani netají blízkými vazbami na Kreml.

Šéf boxerské extraligy: Děláme nejlepší tuzemské večery. Kluci z Oktagonu nebo profi boxu by u nás dostali bití

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) včera oznámil, že stejně jako na poslední olympiádě v Tokiu bude řídit kvalifikaci i samotný finálový turnaj sám. „Jestliže by nyní mělo být přijato rozhodnutí o účasti boxu na hrách v Los Angeles, tento sport bychom komisi nedoporučili,“ zaznělo v oficiálním prohlášení.

„Moje interní informace jsou takové, že Kremlev chce jít vlastní cestou (zvýšit díky penězům od Gazpromu prestiž mistrovství světa), což se ale především Evropě a Americe nelíbí. Zvažuje se možnost založení nové mezinárodní federace, ale na to jsou potřeba i další, kteří nyní stojí za Kremlevem. Dobrou zprávou je, že Američané i televize o box v Los Angeles stojí, nedovedu si představit, že bychom tam chyběli, ale snadné to nebude,“ dodává k tomuto tématu Šimák.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!