Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Boxerka Fuchsová prý nedopovala. Zakázaná látka se jí do těla dostala během pohlavního styku

Americká boxerka Virginia Fuchsová byla zbavena obvinění z dopingu foto: ČTK

New York - Americká antidopingová agentura USADA stáhla obvinění z dopingu v případě dvaatřicetileté boxerky Virginii Fuchsové. Uznala totiž, že se zakázané látky – letrozol a endurobol – dostaly do jejího těla při pohlavním styku s partnerem, který bral léky tyto látky obsahující.
  10:52

Bizarní výmluvy před dopingovou komisí: nepovolené látky z whisky či kokain v těle po styku se ženou

Dvakrát se neúspěšně pokoušela o olympijské hry, ani jednou neuspěla. Nejprve v roce 2012, když místo v muší váze obsadila Marlen Esparzová, stejně si „vedla“ také o čtyři roky později. Co na tom, že při testu v Riu svoji rivalku porazila, stejně tak si poradila také s indickou legendou Mary Komovou. V americké kvalifikaci skončila třetí a do Brazílie se nepodívala.

Mimochodem, neuspěla ani Esparzová, která navíc následně přišla v přímém souboji s Fuchsovou o pozici americké jedničky a raději odešla do profesionálního ringu.

Rodačka s Houstonu s vysokoškolským diplomem se chtěla letos pokusit na třetí dobrou na olympiádu kvalifikovat, předloni byla třetí na mistrovství světa, loni druhá na Panamerických hrách. Snahu ji ale málem zhatil únorový pozitivní test na letrozol a endurobol (jde o steroidy, které pomáhají regeneraci kosterního svalstva a spalování glukózy). 

USADA ale po třech měsících ve čtvrtek odpoledne případ uzavřela s tím, že Fuchsová z něj vyšla bez jakéhokoliv trestu. 

„Zatímco Světová antidopingová agentura (WADA) v těchto případech přísnější regule a chce veřejná oznámení týkající se výsledků šetření, my to dělat nemusíme. Navíc jsme pevně přesvědčeni, že případy kontaminace z masa či léků na předpis by neměly být považovány za porušování dopingových regulí,“ pronesl k případu Travis Tygart, šéf USADA.

Právě druhý z důvodů byl tento případ. Navíc u kapitánky amerického olympijského týmu nešlo o její léky na předpis, ale léky partnera. Do těla se jí pak dostaly při pohlavním styku. Tyto skutečnosti potvrzují také nízké hladiny v těle Fuchsové. Ta po zveřejnění omilostnění odmítla komunikovat s novináři, poděkovala ale USADA na svém Twitteru a dodala, že „šlo o velkou lekci v její profesionální kariéře, kterou ale nyní směřuje naplno k přípravám na olympijské Tokio“.

Pro Fuchsovou to znamená tentokrát úspěšně projít dvěma severoamerickými kvalifikacemi, které jsou stejně jako ty na dalších kontinentech přeplánované na začátek příštího roku.

Její případ ale každopádně nekončí pro USADA. Respektive z něj chce čerpat pro případné změny regulí WADA. „Budeme se i nadále zasazovat za úpravy Světového antidopingového kodexu tak, aby v případě, že sportovec neměl zřejmý úmysl podvádět ani nebylo porušení pravidel přínosem pro jeho výkon, nemusel čelit zbytečné veřejné pozornosti a jakémukoliv trestu,“ dodal Tygart.

Vedle toho USADA rozjela horkou linku pro sportovce, kde mohou konzultovat vše, co v této problematice potřebují vědět a dostanou i základní rady pro používání správných doplňků a stravování.

Škoda jen, že závěr prohlášení tak trochu kazí odstavec také o lince a mailu pro ty, kteří chtějí anonymně nahlásit dopující sportovec „v rámci očisty a ochrany těch čistých“. Udávání je totiž v jakékoliv společnosti dvousečné a správnost podobného jednání je vždy na hraně…