Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mami, vidíš mě? telefonoval při zahájení judista Krpálek

Sport

  10:23
LONDÝN - Česká výprava na sebe při pátečním slavnostním zahájením her v Londýně upozornila barevnými holinkami i choreografií s deštníky. Sportovci se o první dojmy hned z plochy stadionu dělili se svými blízkými doma a už prý se těší, až si ceremoniál znovu prožijí u televize.

Zahájení olympiády (česká výprava s vlajkonošem Petrem Koukalem) foto: Reuters

"Byl to obrovský zážitek, to jsou momenty, kvůli kterým sport děláme," řekl badmintonista Petr Koukal, vlajkonoš české výpravy. "Moc jsem si to užila, i když to bylo náročné, ale ten konec stál za to," řekla překážkářka Zuzana Hejnová.

Česká výprava vešla na stadion už mezi prvními po té kyperské a všichni členové mávali nad hlavami zatím složenými deštníky. Záběry kamer vzápětí celému světu ukázaly holinky, v kterých výprava pochodovala. "Všem se to líbilo, účel to splnilo," řekla Hejnová. Ostatní sportovci oceňovali netradiční obutí už při čekání na nástup a říkali, že to je velmi britské.

Česká výprava s deštníky.

Krátce po začátku nástupu všichni Češi modré deštníky roztáhli na povel šéfa mise Františka Dvořáka, který s nápadem společné choreografie přišel.

Cestou kolem stadionu ukázali deštníky ještě dvakrát, Pak stáli nebo posedávali uprostřed stadionu a fotili se hlavně s vedle stojícími Indy. Atletka Denisa Rosolová se na chvilku i zapojila do tance s dobrovolníky na ploše.

Mnozí využili možnosti a ještě během nástupu telefonovali domů. "Mami, mami, slyšíš mě? Vidíš mě?" křičel do mobilu judista Lukáš Krpálek. Kamarádům, rodině i přítelkyni volal hned po odevzdání vlajky i badmintonista Koukal.

Z programu před nástupem jednotlivých výprav sportovci moc neměli. Stáli asi hodinu před stadionem, kde sice byla obrovská obrazovka, ale moc na ni neviděli. "Ale průvod pak byl úžasný, bylo skvělé, jak lidi fandili. Už se těším, až přijedu domů, že se na to podívám ze záznamu," řekl boxer Zdeněk Chládek.

Jachtaři nasáli atmosféru

Jachtaři na slavnostní ceremoniál dorazili po čtyřhodinové cestě až z Weymouthu, dějiště jejich regaty. "Alespoň jsme si užili olympijskou atmosféru, protože u nás fakt nic není. Byla jsem ale zmatená při vstupu na stadion, protože ve světlech to vypadalo, že tam vůbec nejsou lidi. Bylo to zvláštní," řekla Veronika Fenclová.

Češi měli štěstí, že stáli kousek od zapalování olympijského ohně. "Zapálení bylo krásné a ohňostroj taky," řekl Chládek. "Ten závěr se mi moc líbil, celkově to byl velmi silný zážitek," dodala Fenclová.

Ještě v noci ji, stejně jako ostatní jachtaře, čekala cesta zpátky na pobřeží La Manche a už ráno oficiální měření lodi. Po slavnosti se už naplno rozjede olympijský program a sportovci celého světa se na ploše stadionu znovu sejdou až za šestnáct dnů při zakončení her.

Autoři: ,