Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Český oštěpař Frydrych je ve finále, kolega Veselý ne

Sport

  21:50
BERLÍN - Oštěpař Petr Frydrych se postaral o to, že česká atletika bude mít i ve víkendových bojích mistrovství světa svého zástupce. Svěřenec Jana Železného se kvalifikoval do nedělního finále devátým nejlepším výkonem 79,57 metru.

Jan Železný dohlíží na své svěřence. foto: ČTK

Naopak jeho kolega Vítězslav Veselý v Berlíně nezopakuje svoji účast z olympijského finále v Pekingu. V první kvalifikační skupině hodil ve druhé sérii 75,76 a skončil celkově na 28. místě.

Sledujeme on-line


Nejdelší hod v deštěm přerušené soutěži předvedl Lotyš Vadims Vasilevskis, který vyhrál druhou kvalifikační skupinu prvním pokusem do vzdálenosti 86,69. K postupu nebylo zdaleka zapotřebí hodit limit 82 metrů, to se povedlo jen třem vrhačům. Nejslabší postupový výkon měl hodnotu 78,69. O pouhý centimetr utekla účast v bojích o medaile ruskému veteránovi Sergeji Makarovovi.

Šestadvacetiletý Veselý se do Berlína kvalifikoval výkonem 80,35 metru a jeho osobní rekord z Pekingu má hodnotu 81,20. Stačilo takový hod zopakovat. "Formu jsem měl podobnou, možná větší než v Pekingu, ale většinu sezony se peru s technikou a podle toho to dneska vypadalo," řekl.

Zkoušel všechno možné, nechával si radit od Železného, dokonce na poslední pokus změnil rozběh. "Ale asi to nebylo k dobrému," připustil. Během sezony se potýkal se zraněním lokte, ale to se neprojevilo na formě, jen v technice. "Můžu si za to sám. Trenér mě připravil dobře," prohlásil. Veselý je závodní typ a soutěž jej obvykle vyhecuje k lepšímu výkonu. "Ale dneska to nefungovalo, dneska to byl pravý opak," dodal.

Autor: