Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Medveděv porazil Schwarztmana a zůstává neporažený, do semifinále jde i Djokovič

Daniil Medvedev v akci. foto: Reuters

Aktualizováno
Praha - V Londýně finišuje skupinová fáze tenisového Turnaje mistrů. Páteční program přinesl odpověď především na jednu zásadní otázku - kdo se stane posledním semifinalistou? Je jím Srb Novak Djokovič, který porazil Alexandera Zvereva z Německa 6:3, 7:6. Ve večerním utkání Rus Daniil Medveděv bez problémů přehrál Argentince Diega Schwartzman 6:3, 6:3 a zaznamenal třetí vítězství na turnaji.
  17:10aktualizováno  22:46

Úvod utkání patřil jednoznačně Djokovičovi. Nejvýše postavený hráč žebříčku získal dvanáct z prvních čtrnácti výměn, zaznamenal úspěšný brejk a velmi rychle odskočil do vedení 3:0.

Bleskovým začátkem de facto rozhodl první set.

Zverev se poté zvedl a rozhodně nebyl horším tenistou na kurtu. Ovšem ztrátu už nedohnal. Djokovič zůstal koncentrovaný, zbylé gemy si pohlídal a doservíroval sadu do výsledku 6:3.

Aby si Němec zachoval naději na postup, musel dál dotahovat. Snad i proto byl na kurtu hlasitější. Při smolných nebo nepovedených úderech rozhazoval rukama a nadával, naopak po vítězných výměnách se dál hecoval.

Živý výkon světové sedmičce přinášel výsledky. Djokoviče, který naopak po většinu duelu působil klidněji a soustředěněji, několikrát zatlačil a držel s ním krok.

Daniil Medvěděv na Turnaji mistrů.
Novak Djokovič zdolal na Masters Zvereva.

Zverev těžil především z výborného servisu. Ve druhém setu si držel vysokou úspěšnost prvního podání a nasázel devět es. „Většinu zápasu to vypadalo, že může vyhrát každý z nás. Alexander je skvělý hráč se skvělým servisem, který není lehké returnovat,“ chválil soupeře Djokovič.

Co tedy Zverevovi chybělo k úspěchu? Ve srovnání se Srbem snad jen zkušenosti a větší klid na raketě.

Djokovič na druhé straně kurtu ustál těžké chvíle. V klíčových chvílích si dokázal pomoct přesným úderem nebo výborným podáním. Díky tomu nenechal soupeře odskočit a dotáhl zápas do tiebreaku.

A v něm definitivně rozhodl.

Zkrácenou hru ovládl Djokovič 7:4 a celý zápas výsledkem 6:3 a 7:6. Ve skupině Tokio 1970 tak obsadil druhé místo a jako poslední tenista postupuje do vyřazovací fáze turnaje. V semifinále bude jeho soupeřem Rakušan Dominic Thiem, druhou dvojici utvoří Medveděv a Španěl Nadal.

„V úvodu prvního setu jsem měl několik brejkových příležitostí, dařilo se mi dobře servírovat v důležitých momentech a na rozdíl od zápasu s Daniilem (Medveděvem) jsem trefoval správné údery ve správný okamžik,“ těšilo srbského tenistu po postupu. 

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 5,7 milionu dolarů):

Dvouhra - skupina Tokio 1970:

Djokovič (1-Srb.) - A. Zverev (5-Něm.) 6:3, 7:6 (7:4), Medveděv (4-Rus.) - Schwartzman (8-Arg.) 6:3, 6:3.

Tabulka:
1.Medveděv3306:03
2.Djokovič3214:22
3.A. Zverev3122:51
4.Schwartzman3031:60
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!