Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Djokovič se postupem do finále stane světovou dvojkou, Federer naopak padl

Sport

  15:44
Šanghaj - Srbský tenista Novak Djokovič deklasoval v semifinále turnaje Masters v Šanghaji Němce Alexandera Zvereva 6:2, 6:1 a je krok od zisku čtvrtého zdejšího titulu.

Novak Djokovič po vítězství nad Alexandrem Zverevem foto: ČTK

Postupem do finále si navíc zajistil posun na druhé místo světového žebříčku, na kterém vystřídá svého velkého rivala Rogera Federera.

Švýcar prohrál ve druhém semifinále s Chorvatem Bornou Čoričem za hodinu a čtvrt 4:6, 4:6. Ani případná obhajoba vítězství v Šanghaji ho ale od poklesu na třetí příčku zachránit nemohla.

Jednatřicetiletý Djokovič se po dlouhé zdravotní pauze dostal zpět do někdejší formy. Po tápání v úvodu sezony získal grandslamové tituly ve Wimbledonu a na US Open a dnes svou vítěznou sérii protáhl už na 17 zápasů.

O deset let mladšího soupeře zničil srbský tenista za necelou hodinu. Na kurtu nečelil ani jednomu brejkbolu a bude útočit na 72. titul z turnaje ATP v kariéře. Jeho soupeřem bude další jednadvacetiletý hráč z nastupující generace. Čorič, kterému v žebříčku ATP patří 19. místo, porazil sedmatřicetiletého Federera ve druhém vzájemném duelu za sebou.

Autor: