Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Dluh stadion Slavie neohrozí

Sport

  11:38
PRAHA - Investor stavby nového stadionu fotbalové Slavie, společnost E Side Property, čelí těsně před dokončením stadionu nařčení z dluhů. Nesplacené závazky má vůči společnosti Arcadis, která je projektovým manažerem stavby.

Tribuna nového stadionu Slavie. foto: Lidové noviny

Neznamená to sice, že by dokončení stadionu bylo ohroženo, minimálně se však potvrzuje, že okolnosti jeho budování nejsou tak bezproblémové, jak se v posledních týdnech zdálo.

Pochybnosti rozvířil inzerát, který v úterý nechala v tisku zveřejnit advokátní kancelář zastupující Arcadis. „Vzhledem k dlouhodobému neplnění peněžitých závazků E Side advokátní kancelář z pověření svého klienta hledá další věřitele za účelem společného postupu směřujícího k podání insolvenčního návrhu,“ vybízí inzerát.

Jeho zveřejnění udivilo i vedení E Side. „Překvapilo nás to, nechtěli jsme to řešit přes média,“ uvedl mluvčí E Side Alexander Kliment.  Arcadis je pro stavbu stadionu jednou z klíčových firem, podle zdroje LN, který si nepřál být jmenován, jí přitom E Side už několik měsíců dluží „nezanedbatelnou“ částku. Proto se nyní obrátila na případné další věřitele, aby mohla na E Side podat návrh na konkurz.

„Spor se točí kolem jedné sporné položky. Rozhodně to neznamená, že by měl E Side špatnou platební morálku,“ zdůraznil Kliment.

Zástupci společnosti Arcadis se včera odmítli veřejně vyjádřit s tím, že tak učiní v budoucnu. Jisté je, že dva týdny před oficiálním dokončením stadionu zůstává dál nejasné, kdo zaplatí zhruba miliardu korun za jeho výstavbu. Stadion má být financován pomocí dluhopisů, zástupci E Side však v minulosti už několikrát odmítli komentovat, kdo se stane jejich majitelem.

Znepokojené jsou i další firmy
Více světla do celé kauzy zatím nevnesla ani zpráva o tom, že tajemnými majiteli Slavie jsou ve skutečnosti její současní šéfové Tomáš Rosen a Petr Doležal.

Druhý jmenovaný na dotaz LN potvrdil, že financování stadionu není spojeno se Slavií. „Jsme sice s E Side v úzkém kontaktu, ale stavba stadionu je pouze její záležitostí,“ zdůraznil Doležal, který o problémech s Arcadisem nevěděl.

Uveřejnění inzerátu podle informací LN znepokojilo i další firmy, které se na stavbě podílejí a nyní se obávají, že se do stejného sporu s E Side dostanou také. Další věřitelé se však zatím advokátní kanceláři nepřihlásili. „Bude velmi složité najít někoho, komu E Side něco dluží, řekl bych, že je to přímo vyloučené,“ ohradil se Kliment.

Na webových stránkách stadionu mezitím fanoušci začali spekulovat, zda současné spory neohrozí dokončení stadionu. Jejich nervozitu totiž zvýšila i obava z toho, že se dostavba protahuje.

„Práce se rozhodně nezastavily, běží dál podle plánu. Dnes začneme montovat fasádní desky,“ vysvětlil Kliment.

Společnost E Side přesto musela při stavbě šetřit. Kvůli snížení nákladů se totiž proti původnímu projektu zmenšila kapacita a sklo na fasádě nahradil laminát.

Autor: