Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Do Edenu na trakaři

Sport

  14:30
Praha - Guvernér Balbínovy poetické strany Jiří Hrdina je prý sice "geniální", ale není neomylný. Vášnivý sparťan totiž špatně odhadnul termín otevření nového stadionu Slavie v pražském Edenu, a prohrál tak sázku s kritikem a slávistou Janem Rejžkem. Hrdina proto musí odvézt známého publicistu na trakaři z Vinohrad do Vršovic, kde bude ve středu nový stadion slavnostně otevřen.

Po osmi letech zase doma. foto: ČTK

"Vsadili jsme se, že jestli to dostaví ještě letos, tak ho (Rejžka) osobně dovezu na stadion na trakaři," řekl na dnešní tiskové konferenci Hrdina, který se prý na náročný úkol poctivě připravoval v posilovně. Rejžek zase zkoušel spát na posteli bez matrace. "Zkoušel jsem ležet na tvrdém, jaké to bude, ale jsem potěšen, že Jiří velkoryse poskytl červenobílou peřinu," podotknul kritik, který se při jízdě bude chránit helmou.

Podle Rejžka jízda na trakaři diváky zaujme. "Při vší úctě k dalším doprovodným programům, i kdyby tam vystupovali zbylí Beatles, ta naše atrakce přehluší možná i ten samotný zápas," řekl Rejžek. Oba pánové se na zhruba sedmihodinovou jízdu Prahou, která odstartuje ve středu v poledne, i na otevření nového stadionu prý moc těší. Mají ale trochu obavy, aby si zážitek uchovali v paměti. Trasa totiž povede přes 11 hospod, ve kterých si sázkaři udělají přestávky. "Byl bych rád, aby to někdo natočil, protože si to možná nebudeme ani pamatovat," řekl s úsměvem Hrdina, který prý sázky s Rejžkem prohrál i v minulosti.

Slavia se do Edenu vrátí z dočasného působiště na Strahově po osmi letech. Jejím premiérovým soupeřem bude Oxford, který byl před 109 lety historicky prvním anglickým protivníkem sešívaných. Nový stadion nabídne kapacitu pro 21.000 sedících diváků, 14 stánků s občerstvením a tři velkoplošné obrazovky.

Autor: