Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dovedl Česko po 37 letech na MS a válel v NBA. ‚Dokázal jsem si, že na ni mám‘ říká Satoranský

Sport

  8:00
PRAHA - Jedinému Čechovi v NBA, Tomáši Satoranskému, začala letní pauza. Během ní bude řešit svůj nový kontrakt i přípravu na mistrovství světa.

Tomáš Satoranský si vydobyl v NBA velký prostor. foto: ČTK

Neskutečné, LA Clippers předvedli největší obrat v historii. Favorizovaní Golden State přitom vedli o 31 bodů

Přes dva měsíce nejistoty ohledně sportovní budoucnosti čeká nejlepšího českého basketbalistu současnosti Tomáše Satoranského. 

Sedmadvacetiletý rozehrávač má za sebou třetí sezonu v zámořské NBA, všechny odehrál v dresu Washingtonu. Teď mu však skončila smlouva a rodáka z Prahy čeká rozhodování, jak dál.

„Byla to sezona, kdy jsem si dokázal, že do NBA opravdu patřím. Druhou sezonu v řadě jsem odehrál hodně minut a má role patřila k největším v týmu. Z pohledu klubu to však příliš vydařená sezona nebyla a je tam pořád spoustu prostoru ke zlepšení,“ řekl Satoranský po příletu do Česka na úterním setkání s novináři.

Ronen Ginzburg slaví výhru v utkání s Ruskem s Tomášem Satoranským.

Wizards opravdu neprožili příliš úspěšný rok. Po loňském vypadnutí v prvním kole play off se čekal od klubu z hlavního města USA krok kupředu, jenže vedení se nepodařil letní nákup posil, přidaly se vážné zdravotní potíže hlavní hvězdy Johna Walla a tým skončil až na jedenáctém místě Východní konference, daleko za postupovými příčkami do play off. 

Špatnou sezonu odnesl vyhazovem generální manažer týmu Ernie Grunfeld a tým zřejmě čekají velké změny, což se může týkat i Satoranského.

„Ve Washingtonu panuje kvůli odvolání generálního manažera velká nejistota. Trh s volnými hráči se ale otvírá až na začátku července, mezitím je ještě draft. Chci v NBA zůstat a podle toho, jak mi vyšla tahle sezona, nemusím být ani moc nervózní a nejsem v pozici, kdy bych se o setrvání v NBA strachoval,“ říká Satoranský s tím, že návrat do Evropy, o kterém se před sezonou spekulovalo, zřejmě nepřipadá v úvahu.

Wizards tedy sice už dohráli, ale velká část týmů ještě bojuje v play off a po volných hráčích se zatím nikdo nedívá – ani podle regulí NBA nesmí.

„Kluby hráče ani jejich agenty nemohou kontaktovat s konkrétními nabídkami mimo přestupové období, za to jsou velmi tvrdé pokuty. Až do prvního července tedy nebudeme mít žádné přesnější informace,“ říká agent Satoranského Phillip Parun.

Čerstvý otec

I přes otázky ohledně budoucnosti ale Satoranský působil na tiskové konferenci uvolněně a s chutí odpovídal přítomným novinářům. 

Nadhled mu dodává i role čerstvého otce, v únoru se totiž dvoumetrovému rozehrávači a jeho manželce Anně narodila dcera Sofie. 

Nejistotu projevil jen při dotazu, jestli může neuspořádanou situaci v týmu odnést výměnou i nejlépe placený hráč týmu John Wall, kterého poslední dva roky trápí zdravotní problémy.

„To se opravdu musíte zeptat vedení. Nemůžu mluvit o kontraktech jiných spoluhráčů a jde to úplně mimo mě,“ odvětil.

Naopak otázka ohledně výše Tomášova příštího kontraktu vyloudila na tváři odchovance USK Praha úsměv. 

Tomáš Satoranský opět patřil k tahounům Wizards.
Tomáš Satoranský za tým Washington Wizards.

„Napal to,“ řekl se smíchem polohlasně vedle sedícímu manažerovi Phillipu Parunovi. Ten však o konkrétních číslech mluvit nechtěl.

„O dalším kroku rozhoduje několik faktorů. Jde o roli v týmu, minutáž, výši kontraktu i Tomášovu osobní spokojenost. Vždycky jsme se snažili, aby tyto faktory byly vyvážené,“ řekl Parun, jenž Satoranskému pomáhal už s přestupem do Španělska a následně s přesunem do NBA.

Jedno je však jasné. Satoranský by chtěl mít podepsáno co nejdříve, aby se mohl včas připojit k národnímu týmu v přípravě na zářijový světový šampionát v Číně, kam se Česká republika probojovala po 37 letech.

„Po volnu začnu individuální přípravu a čeká mě kemp s dětmi, který už počtvrté pořádám v Praze. Moc se ale už těším na přípravu na šampionát, protože tohle je velké léto pro český basketbal,“ myslí si.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...