Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Erbanová si zajela na kilometru nejlepší olympijský výsledek. Slaví opět Nizozemka

Sport

  12:59aktualizováno  13:59
Kangnung - Rychlobruslařka Karolína Erbanová na olympijských hrách v Pchjongčchangu obsadila sedmé místo v závodě na 1000 metrů. Vyhrála Jorien ter Morsová, díky které nizozemská reprezentace udržela stoprocentní bilanci a ovládla i pátý závod v dosavadním průběhu her.

Česká reprezentantka Karolína Erbanová na kilometrové trati olympijského závodu. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Pětadvacetiletá Erbanová za nizozemskou vítězkou zaostala časem 1:15,95 o 1,39 sekundy a zaznamenala nejlepší výsledek na olympiádě. Jejím dosavadním maximem byla desátá místa ze závodů na 500 a 1000 metrů ze Soči 2014.

„Momentálně mám trochu mix pocity. Je to můj nejrychlejší kilák v sezoně, ale kvalita ženského bruslení je teď ve sprintu tak vysoká, že se nestačím divit, co tady Jorien předvedla,“ ocenila Erbanová výkon vítězky, která je členkou stejného nizozemského týmu jako ona.

„Odjela jsem si to, co jsem chtěla. Prvních 800 metrů jsem jela dobře a s prvním kolem i rozběhem jsem opravdu spokojená. V poslední zatáčce mi ale došlo,“ přiznala.

Rychlobruslení

Ženy - 1000 m: 1. Ter Morsová (Niz.) 1:13,56, 2. Kodairaová 1:13,82, 3. Takagiová (obě Jap.) 1:13,98, 4. Boweová (USA) 1:14,36, 5. Herzogová (Rak.) 1:14,47, 6. Leenstraová (Niz.) 1:14,85, 7. ERBANOVÁ (ČR) 1:14,95, 8. Bergsmaová (USA) 1:15,15, 9. Wüstová (Niz.) 1:15,32, 10. Njatunová (Nor.) 1:15,43, ...19. ZDRÁHALOVÁ (ČR) 1:16,43.

Hlavní start na OH Erbanovou teprve čeká, v sobotu se představí na trati 500 metrů. „Do pětistovky půjdu s trošičku větším sebevědomím, protože level, který jsem v sezoně předváděla, mě nejprve trošičku překvapil, ale poté jsem si na něj zvykla. Bylo tam hodně čtvrtých míst a hlavně jsem se při nich dobře cítila. Našla jsem se tam a budu se na závod těšit,“ uvedla Erbanová, které patří v průběžném pořadí Světového poháru na této trati třetí místo.

Druhá česká rychlobruslařka na startu Nikola Zdráhalová obsadila 19. příčku časem 1:16,43. „Je to můj osobák na nízko položené dráze, takže jsem spokojená a zároveň je to druhý nejlepší čas vůbec, takže super,“ řekla Zdráhalová, která jela na kilometru rychleji jen v prosinci v Calgary. „A tam se čas nedá porovnávat,“ poukázala na vysokohorské podmínky a rychlý led v Kanadě.

Jedenadvacetiletá rychlobruslařka tak se ctí zvládla i třetí olympijský start v Pchjongčchangu. „Těší mě, že jsem dnes porazila spoustu dobrých sprinterek, což mě překvapilo. Kvalifikovala jsem se s nejhorším časem,“ podotkla spokojeně závodnice, jež se přes svoji univerzálnost věnuje spíše delším tratím.

Ter Morsová, která úspěšně kombinuje starty na dlouhé i krátké dráze, si pro třetí zlato z her v kariéře dojela časem 1:13,56 a o 27 setin vylepšila šestnáct let starý olympijský rekord Američanky Chris Wittyové. Na druhém místě skončila s odstupem 26 setin Japonka Nao Kodairaová, která stejně jako předtím její krajanka Miho Takagiová na patnáctistovce utrpěla v nejdůležitějším závodu sezony první porážku. Takagiová dnes získala bronz.

Jorien ter Morsová z Nizozemí slaví olympijské zlato i rekord v závodě rychlobruslařek na 1000 metrů.

Osmadvacetiletá vítězka naopak udržela neporazitelnost na olympiádě, když navázala na triumfy z patnáctistovky a stíhačky družstev ze Soči. Jediným rychlobruslařem v historii, který dokázal proměnit první tři starty na olympiádě ve vítězství, dosud byl bývalý sovětský reprezentant Jevgenij Grišin.

Ter Morsová navíc prodloužila neporazitelnost Nizozemska v Pchjongčchangu. Před ní zlaté medaile získali Kjeld Nuis (1500 m), Sven Kramer (5000 m), Ireen Wüstová (1500 m) a Carlijn Achtereekteová (3000 m). Z 15 dostupných medailí jich získali holandští rychlobruslaři devět.

Celkem už Nizozemsko získalo v rychlobruslení sedmou medaili za sebou, čímž vyrovnalo rekord zimních her napříč všemi disciplínami. O první příčku se dělí s Norskem, které v letech 1936 až 1948 vyhrálo rovněž sedm rychlobruslařských závodů v řadě.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!