Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Senzace na úvod hokejového turnaje: Slováci zdolali OSR, Slovinci si vyšlápli na Američany

Sport

  15:39
Pchjongčchang - Nečekanými výsledky skončily úvodní duely mužského hokejového turnaje na olympijských hrách v Koreji, kde poprvé po 24 letech chybí hráči NHL. Slovinci zdolali v prodloužení 3:2 Američany, Slováci pak po stejném výsledku už v základní době OSR (Olympijští sportovci z Ruska).

Hokejisté Slovenska slaví vítězství nad OSR na úvod mužského turnaje na ZOH 2018. foto: ČTK/AP

Hráči OSR, hlavní favorit na zlato, vedli nad Slovenskem po čtyřech minutách už 2:0, ale ještě do první přestávky bylo vyrovnáno, když se trefili Peter Ölvecký a Martin Bakoš.

Dramatický duel ve třetím dějství rozhodl v přesilovce Peter Čerešňák. Na jeho gól z poloviny 49. minuty už nedokázala sborná ani přes závěrečný tlak odpovědět.

Úvodní buly zápas Slovensko vs. OSR hokejového olympijského turnaje.
Slovensko vs. OSR: Tomáš Marčinko (vlevo) bojuje o kotouč s Iljou Kovalčukem.

Sborná měla skvělý nástup do zápasu. Vojnov sice při své šanci ještě neuspěl, ale dokázal hned získat zpět kotouč, který vzápětí nahodil na Konrádovu branku Gavrikov. Bránící Čerešňák smolně tečoval puk mimo dosah opory extraligové Olomouce.

V čase 4:08 na 2:0 zvýšil tečující Kaprizov. Další teč přišla z hole bránícího Graňáka, Konrád si však se štěstím poradil. Košečkin musel poprvé zasahovat až po pěti odehraných minutách při pokusu Čajkovského.

Jenže tým OSR poté zvolnil, Slováci zahodili možná až přehnaný respekt, a když Ölvecký v 17. minutě překvapil Košečkina, hra se zcela vyrovnala. Z podobné situace navíc o 110 vteřin později uspěl ranou pod horní tyč i Bakoš.

Hokej - skupina B (Kangnung)

SLOVENSKO - OSR 3:2 (2:2, 0:0, 1:0) 

Branky a nahrávky: 17. Ölvecký (Graňák), 18. Bakoš, 49. Čerešňák (Haščák, Bakoš) - 3. Gavrikov (Vojnov, Širokov), 5. Kaprizov (N. Gusev). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Iverson - Vanoosten (oba Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 4025.

Slovensko: Konrád - Baranka, Starosta, Čerešňák, Graňák, Čajkovský, Ďaloga, Valach - Kudrna, Surový, Nagy - Bakoš, Bubela, Haščák - Paulovič, Krištof, Ölvecký - Lamper, Marcinko, Cingel - Hovorka. Trenér: Craig Ramsay.

OSR: Košečkin - Gavrikov, Vojnov, Marčenko, Nestěrov, Zub, Zubarev, Kiselevič - Mozjakin, Dacjuk, Kovalčuk - Kaprizov, Šipačov, N. Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Tělegin, Andronov, Kalinin - Grigorenko. Trenér: Oleg Znarok.

USA - SLOVINSKO 2:3 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1) 

Branky a nahrávky: 18. O'Neill (Roe, Donato), 33. Greenway (O'Neill, Sanguinetti) - 46. Urbas (Gregorc, Vidmar), 59. Muršak (Gregorc, Verlič), 61. Muršak (Tičar, Urbas). Rozhodčí: Hribik (ČR), Salonen (Fin.) - Kaderli (Švýc.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 3348.

USA: Zapolski - Welch, Gilroy, Gunderson, Sanguinetti, Billins, J. Blum, Wisniewski - Gionta, Greenway, Stoa - Donato, Terry, Arcobello - O'Neill, Roe, Little - Butler, Ch. Bourque, Slater - McCarthy. Trenér: Tony Granato.

Slovinsko: Krošelj - Gregorc, Robar, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Kranjc - Urbas, Muršak, Verlič - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Goličič - Mušič, Pance, Kuralt - Ograjenšek. Trenér: Kari Savolainen.

Na začátku druhé třetiny mohl v dohrávané přesilovce vrátit sborné vedení Dacjuk, zazvonil ale jen na horní tyč. Haščák pak v přesilovce bekhendem minul při rychlé dorážce prázdnou branku a sám fauloval. Při hře čtyři na čtyři ujel Ďaloga, sám proti Košečkinovi ale nedal. Slováci následně nevyužili přes minutu trvající přesilovku čtyři na tři.

Zkraje třetí části bylo Slovákům hodně horko při oslabení po Cingelově faulu, ale vyrovnané skóre uhájili. Sami poté naopak hráli dvakrát v početní výhodě - shodně po vyhození kotouče do hlediště - a během druhé z těchto přesilovek dokonali obrat. Graňákovu ránu ještě našel Košečkin v lapačce, ale Čerešňákova střela už skončila za jeho zády.

Favorit turnaje měl pak štěstí, když během vlastní přesilovky přečkal bez úhony přečíslení dvou na jednoho. Lamper dostal zanedlouho při další početní výhodě soupeře šanci na reparát, a to dokonce při sólovém úniku, pojistka ale nepřišla. 

Konsolidovaná obrana Slováků v čele s bezchybným Konrádem už si cenný úspěch nenechala vzít a jejich fanoušci včetně prezidenta Andreje Kisky na tribuně mohli začít slavit.

Slovinci otočili duel s Američany

Také Američané si vypracovali po brankách Briana O’Neilla a Jordana dvoubrankový náskok, se kterým odcházeli do kabin také po dvou třetinách. 

Ve 46. minutě ale snížil Jan Urbas a pak dvěma góly zařídil překvapení Muršak. Dvěma asistencemi se podílel na úspěchu Slovinců obránce Blaž Gregorc z Hradce Králové.

Vítěznou branku vstřelil v čase 60:38 útočník Jan Muršak, který předtím 97 sekund před koncem třetí třetiny také vyrovnal na 2:2.

Slovinci na minulé olympiádě dosáhli postupem do čtvrtfinále a sedmým místem historického úspěchu. Stejně jako tehdy v Soči startují na turnaji jako jediný celek, který chybí v elitní skupině mistrovství světa. Sestoupili z ní loni v Paříži.

Do první šance se dostal v sedmé minutě Greenway, který ale brankáře Krošelje nepřekonal. Z dorážky neuspěl ani Stoa. V polovině úvodního dějství měl možnost Kovačevič, ale brankáře Zapolskiho zastoupil Welch. V 18. minutě se radovali Američané, Roeovu přihrávku zužitkoval O’Neill.

Ve 26. minutě mohl zvýšit v přesilové hře Gilroy, za tři minuty neproměnil příležitost na vyrovnání Tičar. Ve 33. minutě už semifinalista minulých her zvýšil. O’Neill s tečí ještě před brankovištěm neuspěl, ale následně puk snadno doklepl do odkryté branky Greenway.

Slovinci ale bojovali dál a dočkali se snížení. Gregorcovu střelu z pravého kruhu ještě usměrnil za Zapolskiho Urbas. V 52. minutě pomohla Američanům po Kuraltově střele horní tyč, ale náskok neudrželi. Při power play se po Gregorcově nahození prosadil před brankovištěm Muršak. V nastavení našel Tičar před brankou volného Muršaka a slovinský kapitán dovršil dokonalý obrat.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...