Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Etiopští klauni i maskot plantážník. Urážlivé názvy týmů nejsou novinkou, změní logo i v hokejové Plzni?

Washington Redskins foto: Reuters

Praha - Je rasistické mít v názvu týmu indiána? Nebo slangový výraz pro Číňana? Svět znovu řeší, co je a není přes čáru. Momentálně je ve hře změna názvu týmů hned tří prestižních celků Chicago Blackhawks, Cleveland Indians a Washington Redskins. Není to poprvé v historii.
  5:00

Světem v posledních týdnech vře téma rasismu a nevyhnulo se ani sportu. Zatímco například fotbalisté z anglické Premier League nastupují v dresech s logem Black Lives Matter a napříč všemi sporty poklekávají sportovci během hymny, jinde řeší změnu názvů týmů.

Největším ‚prohřeškem‘ současných klubů bývá využití indiánů do svých log či názvů. A to se lidem bojujícím za práva menšin nelíbí, vnímají to jako urážlivé. V USA se to nyní týká tří týmů: Chicaga Blackhawks z hokejové NHL, Clevelandu Indians z baseballové MLB a Washingtonu Redskins z NFL.

Jenže není to zdaleka první tým, který indiány do svého týmu využil. Kdo další musel měnit názvy, loga či přímo maskoty?

The Pekin High School Chinks

Středoškolský sportovní tým v Chicagu dlouho nesl název The Pekin High School Chinks, až v roce 1981 někomu došlo, že to asi není úplně v pořádku. Chinks je totiž slangový výraz pro Číňany. Školní bruslařská aréna byla navíc dlouho známá pod názvem „Chink rink“ a tým měl za maskota „pana Bambuse“.

The Pekin High School Chinks

Frisco Fighting Coons

Jižanský Texas stále patří mezi velmi rasistické státy i v současné době a není tak divu, že tam proti změně názvu jednoho studentského týmu brojili. Celek dostal jméno v roce 1924 pro mývalovi, kterého měli studenti jako mazlíčka. 

Jenže problém je, že slovo ‚coon‘ je rovněž urážlivé označení černochů. Když se v roce 2002 rozhodl starosta tohoto malého městečka prosadit změnu, narazil na nevoli místních obyvatel, klub se přesto přejmenoval na Fighting Raccoons.

Frisco Fighting Coons

The Coachella Valley High School Arabs

Rozlobená tvář s černými vousy, šátkem, vodní dýmkou a pestrobarevné oblečení. Přesně tak vypadá stereotypní označení Arabů z Blízkého východu. Při různých průvodech nechyběly ani břišní tanečnice a další vyobrazení orientalismu.

Kalifornská střední škola se dlouho hájila tím, že v případě jejího týmu jde pouze o vyobrazení arabské hrdosti, jenže Arabové žijící v USA to viděli jako urážlivé a neuctivé, a tak se po velkém nátlaku rozhodla změnit název na Mighty Arabs a do loga dát místo bláznivého a zamračeného Araba jiného.

The Wahpeton Wops

Basketbalisté z Wahpetonu v Jižní Dakotě dlouho hráli pod názvem Wops, což je urážlivé označení Italů žijících v Americe bez papírů. Jméno týmu bylo po nátlaku v začátku 90. let změněno na Huskies, přesto se ještě v roce 2013 našlo několik novinářů, kteří hráče Wahpetonu označovali za Wops.

The Wahpeton Wops

Nebraska Wesleyan University

Dnes má tým z Nebrasky za maskota prérijního psa, ale až do roku 1933 byl maskotem plantážník s obrovskou puškou v ruce. Plantážníci byli muži, kteří vlastnili půdu a na její obdělávání používali otroky.

The Pekin High School Chinks

The Ethiopian Clowns

Během segregace amerického baseballu vznikla liga čistě pro černošské hráče. Jedním z týmů byl i ten s názvem ‚Etiopští klauni‘, který pocházel z Indianapolis. Polemizovat o čistě urážlivém názvu asi nemá cenu. Po řadě protestů se jméno po osmi letech změnilo na Cincinnati Clowns, později na Indianapolis Clowns. Tým zanikl v roce 1962.

The Ethiopian Clowns

Robstown Cotton Pickers

Sběrači bavlny. Název jako vystřižený z rasistické příručky. Když si navíc vezmete, že se Robstown nachází v Texasu, jednom z nejrasističtějších států v celé Americe... Právě Texas vede v produkci bavlny, jenže koho při pohledu na tento název napadne, že se jedná pouze o výrobu bavlny?

Indiáni, kam se podíváte

V současné době je největším ‚prohřeškem‘ používání indiánů v názvu, logu či jako maskota. Vyobrazení indiána využívá spousta týmů napříč Spojenými státy, nalézt ho lze i po celém světě. Česko není výjimkou, v logu ho používá například hokejový klub HC Škoda Plzeň.

Milan Gulaš z Plzně.