Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Famózní Bolt na stovce: V Ostravě za 9,77. Ale s nepovoleným větrem

Sport

  16:00aktualizováno  17:30
OSTRAVA/PRAHA - VIDEO - Nejlepší sportovec světa roku 2008, dvaadvacetiletý Jamajčan Usain Bolt se dokonale odvděčil pořadatelům Zlaté tretry v Ostravě. Splnil všechny přepoklady, zaběhl stovku za 9,77 sekund a o rekord mítinku a nejlepší čas roku jej připravil jen příliš silný vítr v zádech.

Usain Bolt a Ewa Farná. foto: ČTK

Anketa

Zaběhne Usain Bolt v Ostravě světový rekord v běhu na 100m mužů?

Ano, má na to formu i podmínky. 12
Ne, je teprve začátek sezony. 9
Ne, ale rekord mítinku překoná. 28


Rekord ostravské dráhy tedy má stále v držení Boltův krajan a kamarád Asafa Powell časem 9,85 sekundy. "Chtěl bych běžet čas kolem 9,80," řekl na tiskové konferenci před závodem usměvavý Bolt.

REKORD MÍTINKU ASAFA POWELLA:


Pořadatelé sami vytušili příležitost a Bolta motivovali částkou 100 tisíc dolarů za překonání času 9,69s, což je hodnota světového rekordu. Ten zaběhl jamajský blesk loni v srpnu na olympiádě v Pekingu. "Když se mi povede start a vše ideálně vyjde, věřím, že mám šanci jednou zaběhnout čas kolem 9,50s," řekl nedávno sám slavný Jamajčan.

PRVNÍ TRÉNINK BOLTA V OSTRAVĚ:

Na mítinku Zlatá tretra závodila i oštěpařka barbora Špotáková. Utrpěla ale první porážku v sezoně. Světová rekordmanka a olympijská vítězka v Ostravě obsadila třetí místo výkonem 65,92 metru. Lepší byly její největší soupeřky Němka Christina Obergföllová a vítězná Ruska Maria Abakumovová.
  

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!