Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Fantazie. Lehečka s Forejtkem vyhráli jako první český pár juniorku Wimbledonu

Sport

  14:18
LONDÝN - Tenisté Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka vyhráli ve Wimbledonu juniorskou čtyřhru a stali se první čistě českou dvojicí, které se to v All England Clubu povedlo. Ve finále porazili kanadsko-americký pár Liam Draxl, Govind Nanda 7:5, 6:4.

Radující se Jiří Lehečka v zápase proti Robinu Haasemu foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Osmnáctiletý Forejtek a o rok mladší Lehečka byli v Londýně nasazeni jako číslo jedna a papírové předpoklady naplnili. V semifinále vyřadili ve třech setech třetí nasazený americký pár s českými kořeny Martin Damm, Toby Kodat a finále dnes zvládli za hodinu a čtvrt.

Oba si tak vynahradili zklamání z dvouhry. Forejtek, jenž byl singlovou dvojkou, vypadl na londýnské trávě hned v prvním kole, pátý nasazený Lehečka došel jen o kolo dál.

Český pár vyhrál grandslamový turnaj ve čtyřhře juniorů teprve potřetí v historii. Poprvé se to povedlo Petru Kordovi a Cyrilu Sukovi na Roland Garros 1985, podruhé letos v lednu na Australian Open Forejtkovi s Daliborem Svrčinou.

V minulosti získal juniorský deblový titul i Ondřej Štyler, který vloni s Japoncem Naokim Tadžimou triumfoval na Roland Garros. V roce 2016 se v Paříži radoval Patrik Rikl s Izraelcem Jišajem Olielem.

Korda v roce 1986 přidal i wimbledonský titul, který získal se Španělem Tomasem Carbonellem. Tomáš Berdych má ve sbírce juniorskou deblovou trofej z US Open 2001, kdy v New Yorku vyhrál se Švýcarem Stéphanem Bohlim.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!