Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Ferrari zásluhou Räikkönena slaví ve Spa první vítězství v sezoně

Sport

  15:39
SPA - Velkou cenu Belgie formule 1 vyhrál Kimi Räikkönen ve ferrari. Při prvním triumfu italské stáje v této sezoně skončil druhý překvapivý vítěz kvalifikace Giancarlo Fisichella z Force India před Sebastianem Vettelem z Red Bullu.

Vítězný Raikkonen na ferrari. foto: ČTK

 Mistrovství světa vede stále Jenson Button z Brawnu, ale po havárii dnes poprvé v sezoně nebodoval.

Finský exmistr světa Räikkönen oslavil 18. triumf v kariéře, ale první od loňské dubnové GP Španělska. Po nepovedené první polovině sezony zkompletoval během tří posledních závodů medailovou sbírku. Ve Spa zvítězil už počtvrté od roku 2004.

Buttonovo konto poprvé v sezoně zůstalo po závodě nezměněné. Krátce po startu se totiž zapletl do hromadné kolize, po níž GP skončila i pro mistra světa Lewise Hamiltona z McLarenu a dvojici letošních debutantů Jaimeho Alguersuariho z Tora Rosso a Romaina Grosjeana z Renaultu, který při svém druhém startu v životě karambol způsobil.

Button už čtrnáctou startovní pozicí zaznamenal nejhorší letošní výsledek v kvalifikaci. Sice vyhrál šest ze sedmi úvodních závodů sezony, ale v pěti následujících si připsal jen 11 bodů. "Nevím, jak se to přihodilo, ale dostal jsem ránu zezadu. Stejně je to v podstatě jedno, protože jsme tu nebyli konkurenceschopní," konstatoval Button rezignovaně.

První metry závodu měly důsledky i pro jeho týmového kolegu Rubense Barrichella. Týden po vítězství ve Valencii se Brazilci hrubě nepovedl start a propadl se na chvost závodního pole. Za ním v té době už zbyl jen nešťastník z týmu Ferrari Luca Badoer, neúspěšný náhradník za zraněného Felipeho Massu, který i tentokrát dojel mezi 14 hodnocenými jezdci jako poslední.

Nehoda čtyř jezdců v samém úvodu měla za následek výjezd zpomalovacího vozu. Krátce poté, co ve čtvrtém kole zajel safety car do boxů, přišel o vedení Fisichella, který v sobotu zajistil pro tým Force India premiérovou pole position v historii. Ačkoli jej Räikkönen bez potíží předjel, vzdálit se dosavadnímu outsiderovi nedokázal a prakticky po celý po zbytek závodu jej měl za zády s maximálně dvousekundovým odstupem.

Mezi odpadlíky se v průběhu závodu zařadila i jednička Renaultu Fernando Alonso kvůli poškozenému levému kolu. Brzy skončil kvůli technickým problémům i Jarno Trulli, který přitom odstartoval s toyotou z první řady.

Z Buttonových pronásledovatelů si uškodil dosud třetí Marc Webber nebezpečným výjezdem od mechaniků, při kterém ohrozil Nicka Heidfelda v BMW. Po nařízeném trestném průjezdu boxy pilot Red Bullu na devátém místě na body nedosáhl a v průběžné klasifikaci jej předstihl Vettel.

Celkově druhý Barrichello byl v závěru rád, že dojel do cíle, protože v posledních třech kolech se z jeho vozu kouřilo. Díky sedmému místu snížil Buttonův náskok na 16 bodů.

Šampionát pokračuje za dva týdny v Monze.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!