Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

FOTO: Vonnová se rozloučila s kariérou bronzem. Jako jediná má medaili ze šesti MS

Sport

  15:45
Aare - Lindsey Vonnová v neděli uzavřela medailový kruh, jaký nemá obdoby. Ve švédském Aare, kde před jedenácti lety získala své první světové medaile, se rozloučila nečekaným bronzem. Stala se první sjezdařkou v historii, která vybojovala medaili na šesti světových šampionátech.

Lindsey Vonnová a její medaile. foto: ČTK/AP

Ledecká skončila na MS ve sjezdu sedmnáctá. Vonnová zakončila kariéru bronzem

Na kontě má sice 82 prvenství ve Světovém poháru, podle letošních výsledků ale od ní nikdo nic moc nečekal. Neměla co ztratit, přesto přiznala, že při své derniéře nebyla ani trochu klidná.

„Byla jsem trochu nervózní. Vlastně asi nejvíc v celém mém životě. Přitom zkrotit nervy, s tím jsem nikdy neměla problém. Ale strašně moc jsem dnes chtěla dojet dobře,“ řekla v cíli. 

To už se usmívala. Mávala divákům, kteří jí nadšeně tleskali. Objala se se Švédem Ingemarem Stenmarkem, který přijal její pozvání do Aare a jehož rekord v počtu triumfů ve Světovém poháru už nepřekoná.

I když po dnešku to vypadá, že loučení trochu uspěchala.

Experti se shodují, že Američance hodně prospělo zkrácení trati. Její bolavá kolena nebyla vystavená takovému tlaku, jako kdyby musela absolvovat plnou délku. To potvrdila i sama Vonnová. 

Lindsey Vonnová a její medaile.
Lindsey Vonnová a kompletní její sbírka medailí.

„Horní pasáž byla hodně boulovitá, to mému tělu zrovna nesvědčí. Když ji zkrátili, tušila jsem, že mám šanci,“ řekla čerstvá majitelka bronzu. 

„I počasí bylo lepší, byl to můj den, úplně jiný než při super-G,“ vrátila se k úternímu závodu, při němž měla těžký pád.

I z něj se dokázala otřepat a v 34 letech se stala nejstarší medailistkou v historii světových šampionátů v alpském lyžování. 

Dosud tento primát patřil Slovence Veronice Velez-Zuzulové, která před dvěma lety při vítězství družstva byla o dva roky mladší.

Úvahy o tom, že by své rozhodnutí mohla ještě změnit, rázně odmítla. „Byl to definitivně můj poslední závod. Zdraví je na prvním místě a s touhle medailí je to fantastický konec,“ řekla Vonnová.

Na světových sjezdovkách bude chybět, ale fanoušci na ni asi hned tak nezapomenou. Jak hlásal jeden z transparentů u trati: „Díky Lindsey, jsi hvězda navždy.“

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...